1-2 haftadan daha fazla süren ses kısıklığı kanser başta olmak üzere pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir. Eğer sesiniz kısılıyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurun.
Çoğu insanın ciddiye almadığı ses kısıklığı kanserin belirtisi olabiliyor. Genelde 1-2 haftadan daha fazla süren ses kısıklıklarında mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, "Ses kısıklığı ile beraber nefes alma zorluğu, ağızdan kan gelmesi, yutma güçlüğü veya boyunda kitle (şişlik) gibi şikayetler baş-boyun kanserlerinin göstergesi olabilir" diyor. Baş ve boyun kanserlerinin yüzde 90'ından fazlasının nedeni biliniyor ve tedavisi mümkün. ABD'de baş-boyun kanserleri, tüm kanserlerin yüzde 4'ünü ve kanser ölümlerinin yüzde 2'sini oluşturuyor. Bu tür kanserler erkeklerde daha fazla görülüyor.
BELİRTİLERİ NELER? * 2 haftadan daha fazla süren ses kısıklığı durumları
* Soğuk algınlığı gibi belirli bir neden yokken ağrı bulunması
* Öksürükle kan gelmesi
* Ağız içinde yara
* Yutkunurken takıntı hissi
* Boyunda şişlik
* Birkaç günden uzun süren tam ses kaybı veya seste şiddetli değişiklik
* Kulak önü veya altındaki şişlikler
* Çene altındaki şişlik
* Katı gıdalara karşı yutma güçlüğü
* Kulakta dolgunluk hissi ve tek taraflı işitme kaybı
* Dudak, alın, yanak ve burun bölgesinde iyileşmeyen yaralar
* 3 haftadan fazla süren boyunda veya kulağa vuran ağrı Baş-boyun kanserlerinin beslenme ve yaşam tarzı ile de yakından ilgisi bulunuyor. Uzmanlar, alkol ve sigara kullananlarda risk faktörünün arttığını belirtirken, bol miktarda yağda kızartılarak hazırlanan et, balık ve patates tüketenlerin de çok dikkatli olması gerektiği uyarısı yapıyor. Bu kanser türlerinin 40-60 yaş arası erkeklerde daha çok görüldüğü belirtiliyor. Tedavi edilebilen baş-boyun kanserleri, diğer kanser türleriyle kıyaslandığında daha hızlı bir iyileşme süreci gösteriyor. Pek çok kanser türü için geçerli olan; cerrahi, radyoterapi (ışın tedavisi) ve kemoterapi (ilaç tedavisi) başboyun kanseri içinde geçerli.
BÖLGEYİ SEVİYORLAR Baş-boyun bölgesi birçok dokunun bir arada bulunduğu bölge olduğundan çok değişik kanser türlerini burada görülebiliyor. Yayılım riski çok olan ve kemoterapiye duyarlı olan kanserlerde veya diğer tedavilerin etkinliğini artırmak için kemoterapi uygulanabiliyor. Kombine tedavi yöntemleri yan etkiyi azaltırken iyileştirme şansını artırıyor. Bu nedenle hastaları, kulak-burun-boğaz uzmanı, radyasyon onkoloğu, tıbbi onkolog, radyolog, patolog, psikiyatrist, ses rehabilitasyon uzmanı ve sosyal hizmet uzmanından oluşan bir ekibin izlemesi gerekiyor. Uygulanacak tedavi seçeneklerinin uzmanlar tarafından hastalara açıklanması, sonrasında ise ortaya çıkabilecek sonuçların anlatılması büyük önem taşıyor. Ayrıca hastanın tedaviye başlamadan önce psikolojik destek alarak buna hazırlanması öneriliyor.