Prof. Özer Ertuna'nın raporuna göre Türkiye'nin, iyi bir enflasyon, faiz, ücret, kur hedeflemesiyle 'yüksek faiz, düşük kur' baskısını kırarak, ekonomisini sürdürülebilir bir atılıma sokması mümkün.
Türkiye'nin iyi bir enflasyon, faiz, ücret ve kur hedeflemesiyle 'yüksek faiz, düşük kur' sarmalını kırarak ekonomisini sürdürülebilir bir atılım içine sokabileceği savunuldu. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer Ertuna tarafından İstanbul Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) için hazırlanan raporda Türkiye'nin başarı ile başarısızlıkları incelenerek, 21'inci yüzyılın eşiğinde imkan ve potansiyeli değerlendirilip çıkış yolları önerildi.
İTHALAT CENNETİ OLDUK Raporda, genel seçimlerden sonra ekonomi için olası 4 farklı senaryo ele alınarak bu senaryoların sonuçlarına yer verildi. Raporda, 21'inci yüzyılın eşiğinde Türkiye'nin çok önemli fırsatlar kaçırdığı, ekonomisini 21'inci yüzyılın gereklerine hazırlayacağına, varlık satışları ve borçlanarak üretmeden tüketen, bir ithalat cenneti haline dönüştürdüğü belirtildi.
KURLAR ARTMALI Raporda, "Türkiye 21. yüzyıla girerken bir fırsatlar ülkesi. Türkiye bu fırsatların bilincine varıp Doğu, Batı, Güney ve Kuzey ilişkilerini dengeli bir şekilde geliştirmek zorunda. Bu Türkiye için bir şans olduğu kadar bir sorumluluk da'' saptamasına yer verilerek, Türkiye'nin bu atılımı yapabilecek güçte olduğuna işaret edildi Raporda, "Türkiye'nin uygulayacağı politikalarla kurların enflasyonun üzerinde artmasını sağlaması gerekiyor'' denildi. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, "Seçim sonrası dönem, alternatif atılım programı için fırsat yaratacak. Türkiye tehditleri fırsata çevirebilir'' dedi.