'ABD'de üretilen ilaç Türk hastaya 3 yılda ulaşabiliyor'
Avrupa veya ABD'de üretilen ilacın Türkiye'deki hastaya ulaşma süresinin 3 yıl olduğunu belirten AFİD Genel Sekreteri, "Bu süre kısaltılmalı" dedi.
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Genel Sekreteri Engin Güner, ABD veya Avrupa'da üretilen bir ilacın Türkiye'deki hastalara ulaşma süresinin 3 yıl olduğunu söyledi. Bunun çok uzun bir süre olduğunu ifade eden Güner, Avrupa'da ise bu sürenin 6 ay olduğunu kaydetti.
Harcamalar düşük Amerika Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) eski Dış İlişkiler Direktör Vekili Peter Pitts, AİFD merkezinde düzenlediği toplantıda, yeni ilaçları ruhsatlandırma prosedürleri, sahte ilaçlarla mücadele, sağlık politikalarında şeffaflığın önemi konularında bilgi verdi. Toplantıya katılan Güner, Türkiye'de ilaç ruhsatlandırma sürecinin yaklaşık 2 yıl sürdüğünü, bunun çok olduğunu kaydetti. Türkiye'deki ilaç fiyatlarına değinen Güner, Türkiye'nin Avrupa'daki en ucuz ilaç satan ülkenin dahi altında olduğunu söyledi. Güner, Türkiye'nin ilaç harcamalarının OECD ülkelerinin 5'te 1'i düzeyinde olduğunu ifade etti. Sağlıkta tasarrufun doğru şekilde yapılmasının önemine dikkat çeken Güner, 1 dolarlık bir ilacın alınmamasının, birkaç katı hastane masrafı olarak hastaya döneceğini anlattı.