Teknoloji hayatı kasıp kavuruyor
Zamandan kazandıran, hatta hayat kurtaran teknoloji, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor Uzmanlara göre; teknoloji ve sanayinin ortak gelişimi hastalıklara da davetiye çıkarıyor.
Teknolojinin hayatı kolaylaştırmasının bedeli ağır oluyor. Teknoloji ve sanayinin birlikte gelişmesi, havayı kirletmekle kalmıyor, yoğunlaştığı zaman asit yağmuru şeklinde toprağı da etkiliyor. Araştırmalara göre; hava kirliliğinde açığa çıkan gazlardan biri olan sülfürdioksit solunum yolu problemlerine yol açarak akciğer dokusunu da zedeliyor. Monoksit ise sinir sisteminin çalışmasını etkiliyor. Araştırmalara göre; kurşun, cıva, kadmiyum, çocuklarda beyin ve sinir sistemi dokularında hasarlara yol açıyor. Yine bol miktarda bulunan nitrojendioksit nefes almayı güçleştirirken astıma da neden oluyor.
ÇEVREYE DE ZARARLI Çevre kirliliğinin yol açtığı küresel ısınma nedeniyle, güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalınması; başta cilt kanseri olmak üzere birçok kanser türüne davetiye çıkarıyor. Artan enerji ihtiyacı ise yüksek gerilim hatlarının evlere kadar yaklaşmasına, dolayısıyla elektro manyetik alanlarda yaşanmasına yol açıyor. Uzmanlar, 0-300 Hz frekanslı alanlardan iletkenlik özellikleri nedeniyle en çok etkilenen dokuların beyin sıvısı ve kan, ikincil derecede etkilenenlerin ise göz, göz sıvısı, tiroit, kas, gastrointestinal sistem, prostat ve testis dokuları olduğunu belirtiyor. Günlük hayatta sıkça kullanılan teknoloji ürünleri arasında televizyon, bilgisayar, cep telefonları başta olmak MP3 çalarlar, LCD ekranlar, fotokopi makineleri, mikrodalga fırınlar, saç kurutma ve tıraş makineleri, dijital saatler gibi birçok elektronik cihaz yer alıyor.
NE YAPILMALI? Uzmanlar bu cihazların olumsuz etkilerini en aza indirmek için günlük hayatta yapılması gerekenleri şöyle sıralanıyor: Mesafe kalkanı oluşturun: LCD monitörlerden 75 cm, mikrodalga fırınlardan 1 metre uzak durun. Şarj aletlerini elektrikte bırakmayın: Şarj edilebilen cihazları elektrikle kullanmaktan kaçının. TV, monitör, uydu alıcıları kullanılmadığı zaman bekleme konumunda bırakmayın. Bu önlemler, cihazların oluşturduğu, baş ağrısı, uykusuzluk, göz ve kulak problemleri, iştahsızlık, ağız kuruluğu gibi yan etkileri en aza indirger.
|