Çobanlık yaparken çalışıp üniversite kazandı. Şimdi 300 öğrenciye yol gösteren ve reklam ajanslarını peşinden koşturan bir rehber.
Memleketi Kars'ta 7 yaşında çobanlığa başlayan Ali Sait Yilkin'in sıradışı öyküsü bu. Bir yandan ilk ve orta öğrenimini sürdüren bir yandan da tatillerde çobanlık yapan Ali Sait'in hayatı 19'unda değişti. O yaz dağda iki koyunu kaptırdığı için Çankırı'ya kaçarak simit satarak yaşadı. KARARINI KARS'TA VERDİ Birkaç ay sonra Kars'a dönen Ali Sait, kesin kararını da burada verdi. Üniversiteyi kazandı. Bugün Bilgi Üniversitesi 3. sınıfında okuyan Ali, bir vakıf için İstanbul dışından gelen öğrencilere yol gösteriyor. Büyük bir reklam ajansında çalışıyor...
Adı 'Şanslı Simitçi'ye çıkmıştı Çankırı'da simit satarken Milli Piyango'nun düzenlediği bir organizasyonda biletine televizyon çıkan Ali Sait, "4 ay başucumda durdu televizyon. Çalıştıramıyordum çünkü kaldığım odada elektrik yoktu" diyor...
***
Eskiden çobandı
Gündüz çobanlık yaptı, geceleri ise sabahlara kadar ders çalıştı. Bilgi Üniversitesi'ni burslu kazandı. Şimdi ise kendisi gibi zorluk çeken öğrenciler için projeler üretiyor.
Çobanlıktan koordinatörlüğe uzanan başarı öyküsü, azmin elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını gözler önüne seriyor. Ali Sait Yilkin, 1982'de Kars'ta doğdu. 7 yaşına geldiğinde çobanlık yapmaya başladı. 19 yaşına kadar yaz aylarında çobanlık yapmayı sürdüren genç, kış aylarının dondurucu soğuğunda 35 kilometre uzaklıktaki okuluna hergün yürüyerek gitti. Liseyi bitiren Yilkin, daha sonra evden kaçtı ve Çankırı'ya gitti. Burada simit sattı. Üçüncü sınıf otellerde kaldı. 21 yaşına geldiğinde Kars'a tekrar geri döndü ve yeniden çobanlık yapmak zorunda kaldı.
Hayatının bu şekilde devam etmesini istemeyen Yilkin, üniversiteye gitmeye karar verdi. Maddi imkanı olmadığından gündüz çobanlık yaptı, geceleri de sabahlara kadar ders çalıştı. 2003 yılında girdiği üniversite sınavını kazandı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi, Siyaset Bilimi bölümünde burslu okuma hakkını elde etti. İstanbul'da maddi ve manevi sorunlarla karşılaşan Yilkin, şu anda bir sivil toplum kuruluşunun 300 kişiyi kapsayan projesinde koordinatörlük görevini yürütüyor ve kendisi gibi zor koşullarda yetişen öğrencilere yardım ediyor.