VIP Turizm'in Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Pirinçcioğlu, iki binden fazla etkinliğe imza attı.
Baba tarafından Süleyman Nazif, Cahit Sıtkı ve Ziya Gökalp'lerle kuzen olan ilk Meclis üyelerinden Fevzi Pirinçcioğlu'nun torunu Yasemin Pirinçcioğlu annesi tarafından da Kanuni Sultan Süleyman'ın 18. batından torunu. Yasemin Pirinçcioğlu, ailesi, Kolombiya ve New York Üniversitesi'nde tam burslu olarak bulunduğundan Amerika'da doğdu. 1985 yılından beri 2000'in üstünde etkinlik düzenleyen ve farklı projelere imza atan VIP Turizm'in Yönetim Kurulu Başkanı olan Yasemin Pirinçcioğlu, bireysel ve büyük kurumsal şirketlere hizmet veren iyi bir pazarlama ve iletişim uzmanı. Osmanlı sanatı ve arkeolojisi üzerine uzmanlaşmış bir koleksiyoncu ve ayrıca Geyre Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi. Başkan Ömer Koç ile 2008'in mayıs ayında Afrodisias'ta müze açmaya hazırlanıyor.
*Tam olarak ne organizasyonu yapıyorsunuz? Bireylerin ve kurumların kendini ifade etme platformu yaratmak. Etkinlik yönetimi yapıyoruz. Oğluna sünnet, kızına düğün yapan da, Bill Clinton'u çağıran da, Paris Hilton'la parti yapan da bizimle çalışabiliyor.
*Düğün organizasyonu nasıl başlıyor? Müşterini ihtiyaçlarını dinlemek ve anlamak en önemlisi. İlk önce dinliyoruz. Sonra kişiyi tanımaya çalışıyoruz. Karakteri ve sevdiklerini öne çıkarıyoruz. Renkler önem kazanıyor.
*Renklerde ne tercih ediliyor? Genelde sade ve beyaz kullanılıyor. Bazıları çok süslü, taşlar, allı pullu istiyor. Biz renkli düğünde çok tercih ediliyoruz. Renkleri çıkarttığımızdan beri talep arttı. Bize gelenler alışılagelmişin dışında bir şey isteyenler.
*Siz nasıl renkler kullanıyorsunuz? Dar bütçede beyaz; üst düzeyde renkli. Anadolu ve Osmanlı öğelerini çalışıyoruz. Orta Asya'dan gelen geleneğimizde düğün rengimiz kırmızı ve tonları. Ayrıca kına geceleri yapıyoruz. Türkiye'de Avrupa usulü adapte etmişiz, sade ve beyaz düğün.
*Düğün hazırlığına ne zaman başlanmalı? Doğrusu 6 ay-1 yıl önceden başlanması.
*Ani karar verenler? Onlar için de ekspres servis var. Nikah prosedürü için de yardımcı oluyoruz. Listemiz var.
*İlk neye karar verilmeli? Düğüne 15 gün önceden de 1 yıl önceden de karar verseniz, tarih ve mekan belirlenmeli. İletişimini misafirlere vermek için. Birçok etkene bağlı. Hava durumuna, saray mı, açık hava mı, kapalı mı? Kişi sayısı ve bütçeyle de ilgili elbette.
*En çok hangi dönemde düğün yapılıyor? Tabii ki yazın. Sonbaharda gününü alıyor. Mayıs itibarıyla her hafta perşembe-cuma-cumartesi düğün var.
*İstanbul'da en pahalı düğün mekanı hangisi? Çırağan, bir de küçük düğünlerde Les Ottomans. Four Seasons açıldığı zaman o da olacak.
*Kişi başı maliyetler nelerdir? Kişi başı dekorasyon fiyatı 18- 20 dolar. İçinde sahne, müzik, giriş, davetiye, örtü, süs ve çiçekler var. Kırda veya bir restoranda yapılırsa 9-10 dolar. Maksimum da 100-500 dolara kadar çıkar. Yani 10-500 dolar arası çok göreceli bir fiyat.
*Şu ana kadar yapılan en pahalı düğün hangisiydi? 2 yıl önce Çırağan'da yapılan Dubaili Şeyh Tameni'nin kızının düğünü. Ama orada özel uçaklar, arabalar, misafirlerin otelde konaklaması, rehberler de var. Düğün 1 milyon dolarsa hepsi 3 milyon dolar tutmuştur diye tahmin ediyorum.
*Yemek peki? Kişibaşı yemek İstanbul'da ortalama 50 dolar. Mönüye göre değişir. Kırda düğün yapılsa bile başka otelden catering alınsa daha pahalıya gelebilir.
*Yemeklerde daha çok ne tercih ediliyor? Bir düğünde tabaklar boş mu dolu mi geri gidiyor diye bakarız. 2-3 tatmadan sonra karar veririz. Mekanın aşçısının en iyi yaptığı yemeği isteriz. İnsanlar düğüne yemek yemeye gelmiyor. Tatlı koydurmuyoruz ki pasta yensin. Tavsiyemiz, önden zeytinyağlı tabağı ve ardından kuzu yemeği. Normalde daha ekonomik olan tavuk verilir. İçki olarak da şarap tüketiliyor.
*Genel maliyet ne oluyor? Saraylarda 300 kişi 75-100 bin dolar arası değişir. Kır düğünleri 15-20 bin dolar arası. Yemek fiyatları etken olduğundan oteller arasında da fiyat farkı var. Ama 5 bin dolara da düğün yapabilirsiniz. Kendi içkilerini getirip eğlenenler de var.
*Mekana kira ödeniyor mu? 300 kişinin üstüne kira ödenmez. Ama 400 kişilik mekanda 100 misafir olursa kira istenir.
*Ortalama kaç kişilik düğünler yapılıyor? 200-300 kişi arası değişir. Aşiretse 3 bin kişi. Yeni trendler, başka bir şehire gidip az kişiyle evlenmek ya da kendi doğduğu şehirde yerel evlenmek. Ama uzak yerlere az kişiyle gitmek geleneğimiz değil.
*Hazırlıklarda ayrılan çiftler oluyor mu? Ağlaya ağlaya ayrılan oldu. İlk defa düğün yaptıkları için titiz ve heyecanlılar. Özellikle erkek nişanlısı ve annesi arasında kalabiliyor. Ya da anne ve kız gerginlik yaşayıp tartışıyor. Gelin-kaynana diplomatik yürüyor.