Bazı özel hastaneler tedavi masraflarını 10 misli şişirip 2 milyon YTL vurdu. Erkeğe doğum faturası kesen var.
Kapılarını tüm vatandaşlara açan özel hastanelerdeki akıl almaz vurgunu Maliye Bakanlığı ortaya çıkardı. Yapmadıkları tedavileri faturalara yansıttıkları belirtilen bazı özel hastanelerin 171 suistimal olayında masrafları 10 katına şişirerek 2 milyon YTL'yi buharlaştırdıkları belirlendi...
***
Hem sağlığımızı hem devleti hortumluyorlar
Tüm vatandaşlara kapılarını açan özel hastaneler, yapmadıkları tedavinin parasını istiyor faturaları 10 kat şişiriyor. Göz göre göre devlet soyuluyor, ülkenin geleceği kemiriliyor.
Sosyal güvenlik harcamalarına giden 22 katrilyon bütçenin en büyük kara deliği yıllardır kapatılamıyor. Sistemin iyileştirilmesi anlamında atılan adımlar da kurumlar tarafından suiistimal ediliyor. Özel sağlık kurumları adeta devleti soymak için yarışıyor. Tedavi giderleri 10 misli şişiriliyor. Maliye Bakanlığı muhasebat kontrolörlerinin incelemeleri, sağlık sektöründe çok sayıda suiistimal olayı yaşandığını ve bu şekilde devletten yüksek tutarlarda fazladan para alındığını ya da istendiğini ortaya koydu.
171 SUİİSTMAL Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürü Ömer Duman, çok sayıda hukuka aykırı işlem ve kamu zararı tespit ettiklerini açıkladı. Söz konusu incelemenin ardından bir rapor hazırlandı. Bu raporda 171 değişik suiistimal olayına yer verildi. Rapor halkın büyük tepkisine neden oldu. Vatandaşlar vergi yüzsüzleri gibi devleti soyan hastanelerin isminin açıklanmasını istiyor. İşte muhasebat kontrolörlerinin 2006 yılında sadece sağlık sektöründeki inceleme ve soruşturmaları sonucunda ortaya çıkan suiistimal olaylarının bir bölümü:
10 KAT YÜKSEK FATURA
*Sadece 1 hastanın 213 YTL tutarındaki tedavi gideri 1.966 YTL fazlası ile devlete 2 bin 179 YTL olarak fatura edildi.
*Hasta yatış gününden fazla yatak ücreti fatura ediliyor.
*Hasta ortopedi kliniğinde 5 gün 1. sınıf banyolu tek yataklı odada yatırıldı gösterilerek, birinci sınıf oda farkı alınıyor.
*Refakatçi ücreti, normalin çok üzerinde fatura ediliyor.
*Yara pansumanı ve diğer ameliyat ve yaralardaki pansuman hizmeti, hastanın yattığı gün sayısını aşacak şekilde faturaya yazılıyor.
*İlaçlarda, ithalatçı ve eczacı indirimleri uygulanmadığı gibi mevcut fiyat üzerinde fatura ediliyor.
*Yatarak tedavilerde kullanılan ve hastane eczanelerinden temin edilen ilaçlar indirim uygulanmadan fatura ediliyor.
*Faturalarda yer alan ilaç fiyatları, reçete tarihinde geçerli olan fiyatlardan fazla oluyor.
*Faturalarda fatura edilmemesi gereken tetkikler yer alıyor.
* Yeni doğan bebeklerin vücut temizliği, doğum faturasında bulunmasına rağmen, göbek bakımı için ayrıca fatura düzenleniyor.
*Psikiyatrik değerlendirmeler de normal poliklinik ücreti ile birlikte faturalandırılıyor.
*Diyaliz tedavisi gören hastalara, hemodiyaliz tedavisinden ayrı olarak kullanılan malzeme ve ilaçlar tahakkuk ettirilerek, devletten fazla tahsilat yapılıyor.
*Yatılan gün sayısı ve saatini aşan faturalar düzenleniyor.
*Bazı hastaneler sahtekarlığın dozunu kaçırıp, erkeklere bile doğum faturası düzenliyor.