Serinlemek için suya dalmadan önce kulaklarınızı koruma altına almalısınız. Çünkü, kulağınıza kaçacak havuz ya da deniz suyu işitme kayıplarına neden oluyor.
Sıcak yaz günlerinde havuz ya da denizde serinlemek isterken kulaklarınızı korumalısınız. Su kaçması sonucu dış ya da orta kulakta meydana gelecek iltihaplanmaların üzücü sonuçlar doğurduğunu söyleyen uzmanlar, özellikle çocuk ve kulak zarı delik olan kişileri uyarıyor. Bu iltihaplanmalar kötü bir duruma dönüşerek işitme kaybına kadar varabilen sonuçlara yol açabiliyor.
KONTROLDEN GEÇİN Kulağa su kaçmasıyla buradaki kirlerin şiştiğini bunun da ıslaklık ve doluluk hissi yarattığını belirten uzmanlar, asıl rahatsızlığın sonrasında yaşandığını vurguluyor. Bu durumun sık tekrarlaması veya uzun süre devam etmesi halinde, kirler bulundukları bölgeyi tahriş ederek iltihaplanmalara neden oluyor. Tatilin kabusa dönüşmemesi için önlem amacıyla küçükbüyük herkesin bir kulak-burun-boğaz hekimine muayene olması gerekiyor.
HİJYENE DİKKAT Özellikle havuz sularında bulunan bakteri ve mantarlar kulakta enfeksiyonlara yol açıyor. Kirli suyun yanı sıra havuzları temizlemek için kullanılan antiseptik maddeler de sorun yaratıyor. Klor benzeri antiseptik maddelere alerjisi olanların östaki borusunda ödem oluşuyor. Bu ödem ise ciddi orta kulak iltihaplarına neden oluyor. Uzmanlar, özellikle kulak zarı delik olanların, önlem almadan suya girmemesini öneriyor. Öte yandan uzun süre güneşlendikten sonra suya girmek de tehlike arz ediyor. Çünkü, güneş altında uzun süre kalan kişinin havuza ya da denize girmesi vücut direncini azaltıyor. Bu dirençsizlik ise hastalıklara davetiye çıkarıyor. Ayrıca, soğuk algınlığı, nezle ve sinüziti olup da havuza veya denize girenlerde de akut orta kulak iltihabına sıkça rastlanıyor. İyi tedavi edilmeyen orta kulak enfeksiyonlarının, kişileri tehdit ettiği, iç kulağa ve beyne ilerlemesi durumunda menenjit ile kafa içi komplikasyonların (beyin apsesi) meydana geldiği uzmanlarca vurgulanıyor.