Görme duyusunun en önemli düşmanlarından olan şeker, pek çok kişinin dünyasını karartıyor. Gözünüzü seviyorsanız şekerle mücadeleyi öğrenin.
Vücuttaki çok sayıda organa zarar veren şeker, göz sağlığını tehdit ediyor; tehdit etmekle kalmayıp körlüğe neden oluyor. Erken teşhis ve doğru tedavi ile şeker hastalığının yol açabileceği körlüğün engellendiğini söyleyen uzmanlar, bu konuda yeterince bilgi sahibi olunmamasından yakınıyor. Şeker hastalığı ve göze verdiği zararlarla ilgili en çok sorulan sorular ve yanıtları şöyle:
Şeker, gözü nasıl etkiler? Şeker hastalığı gözün retina ya da ağ tabakasındaki küçük damarların geçirgenliğinin bozulmasına, kılcal damarlardan ödem denilen sıvı sızıntısına, görme hücrelerinin bir çeşit su içinde boğulmasına ya da küçük damarları tıkayarak beslenemeyen alanların ortaya çıkmasına ve kendi kendine kanayan yeni damar oluşumuna yol açar.
Ne zaman doktora gitmeli? Şeker hastalığına sahip olanlar, çocuk ise ergenlik çağında, erişkin ise teşhis edilir edilmez göz muayenesi yaptırmalı; ağ tabakasında oluşan bozuklukların derecesine göre 3-6 ay aralıklarla muayene olmalıdır. Ayrıca şeker hastalarının hipertansiyon, kan yağlarının yükselmesi gibi sorunlarını tedavi ettirmeleri gerekir.
Görememe durumu söz konusu olur mu? Şeker hastalığına bağlı körlük, gözün ağ tabakasında oluşan ödem ya da sıvı birikiminin görme hücrelerini bozması veya oluşan yeni damarların damarların kendiliğinden kanaması sonucudur. Ayrıca katarakt, görme sinirinin hasara uğraması ve göz tansiyonu yükselmesi ile de görme kaybı yaşanabilir.
Nasıl tedavi edilir? Şekerin gözde oluşturduğu zararları durdurmanın tek çözümü 'lazer fotokoagulasyon' denilen tedavidir. Bu tedavi ile ödem ve kanama önlenebilir. Erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Zamanında, uygun şekillerde ve uzman hekimler tarafından uygulanan lazer tedavisi körlüğü önler. Lazer tedavisine rağmen ödemin (sıvı birikimi) devam ettiği durumlarda göz içine enjeksiyon yoluyla ilaç uygulanabilir. Bazı durumlarda (vitrektomi) yapılması gerekir.
Her şeker hastası körlük riskiyle karşı karşıya mı? Şeker hastalığında gözün ağ tabakasında görülen bozuklukların ortaya çıkışında en önemli faktör, 'diyabet yaşı' denilen, hastalığın ilk ortaya çıkışından itibaren geçen süredir. Genellikle 10 yıldan önce bozukluk nadiren ortaya çıkar. Burada kişisel faktörler de önemlidir. Kan şeker seviyesinin normal sınırlar içinde tutulması önemlidir.
Göz hastalıkları kalıtsal olabilir mi? Birçok göz hastalığı, başta diyabet, yaşa bağlı 'maküla dejenerasyonu', ağ tabakadaki pek çok hastalık ve miyopi kalıtsal özellikler göstermekle birlikte nesilden nesile taşınabilir, yani genetiktir.