Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 07 Temmuz 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Sınır ötesine hazırız
Kolektif aklın oluşması önemli

İstim üstündeyiz

Her an istim üzerindeyiz. Sınır ötesi operasyon için adımları süratle atarız... Cumhurbaşkanı adaylığı için Gül'ün kararı önemli. Gül'ü mağdur etmeyiz... İdamı kaldıran kararda Bahçeli'nin imzası var. Şimdi "Asın" diyor... 23 Temmuz'da Meclis 2 partili olur. Hesapladık 3 de olsa iktidardayız....



1-KAYNAMAMALI
Her an istim üstündeyiz. Sınır ötesi operasyona ihtiyaç olursa gereken adımları süratle atarız. Ama bu işi gündemde tutarak yapmak, kaynatarak yapmak ve konuşmak doğru değil...

2-GÜL ÖNEMLİ...
Seçimden sonra cumhurbaşkanlığı konusunda yine 367 krizi yaşanır mı bilemiyorum. Ancak biz uzlaşma arayacağız. Gül ne düşünüyor bilmiyorum. Gül'ün iradesi benim için önem arz ediyor...

3-KENDİ ASAMADI
İp üzerinde siyaseti Bahçeli'ye sormak lazım. İdamın kaldırılması ile ilgili kararın altında Bahçeli'nin de imzası var. Şimdi "AK Parti assın" diyor. Aklın neredeydi? O zaman sen assaydın...

4-PARALAR KAÇTI
Arap sermayesine karşı bir tavır içinde olmamış olsak, Türkiye'ye Körfez'den para akar. Türkiye'de medyasıyla, birçok kurum ve kuruluşuyla Körfez sermayesine karşıtlık var.


***

Sınır ötesine hazırız

Her an istim üstündeyiz. Sınır ötesi operasyona ihtiyaç duyulması halinde adımları süratle atarız. Biz ne sağdayız, ne solda... Toplumsal merkezdeyiz. Merkez sağın ve solun tabanını davet ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı için yine uzlaşma arayacağız. Daha önce de aramıştık. Niye adayımız partileri dolaştı? Şu anda Sayın Abdullah Gül ne düşünüyor, kararı nedir bilmiyorum. Onun iradesi benim için önem arz ediyor. Arap sermayesine karşı tavır olmasa, Körfez'den çok büyük bir para gelebilir ama olumsuz yaklaşım.

Başbakan Tayyip Erdoğan, seçim gezileri sırasında TAKVİM gazetesini konuk etti. Erdoğan, TAKVİM Genel Yayın Yönetmeni Fikret Ertuğrul ile Ankara Temsilcisi Mehmet Çetingüleç'in sorularını yanıtladı:

Sayın Sezer ile yaptığınız son görüşmede sınır ötesi operasyona ilişkin tezkere gündeme geldi mi?

Erdoğan:
Hayır.

Meclis'e tezkere gidecek mi?

Erdoğan:
Henüz bu noktada kesinleşen bir şey yok, ama her an istim üstündeyiz. İhtiyaç olması halinde gereken adımları süratle atarız. Ama bu işi böyle kaynatarak gündemde tutarak yapmak, konuşmak doğru değil. Çünkü bu kolay değil, çok ciddi bir konu. Bir adım atılması gerektiğinde zaten bütün ilgili kurumlarımızla her an istişare halindeyiz. Siyasi irade olarak kararımızı verip parlamentoda da gerekli adımları atarız. Ama bu milli meselede kolektif ortak bir aklın oluşması daha büyük önem taşır.

PARTİLERLE GÖRÜŞÜRÜZ

Çankaya için 367 konusunda Türkiye'yi yeniden seçime götürecek bir sıkıntı doğabilir mi?

Erdoğan:
22 Temmuz nasıl bir tablo ortaya koyar, öncelikle onu görmemiz gerekir. Bir ön yargı olmadıktan sonra parlamentodaki diğer siyasi partilerle de görüşmelerimizi yaparız.

Uzlaşma mı arayacaksınız?

Erdoğan:
Yine ararız. Bundan önce de aradık. Yani aday olan arkadaşımız niçin siyasi partileri dolaştı? Ben henüz aday belli olmadan önce niçin bazı siyasi partileri dolaştım? Uzlaşma için!.. "Efendim niye 1 ay önce değil de bu iş son ana bırakıldı?" Yasa diyor ki, 16 Nisan'a kadar adaylar adaylıklarını açıklayabilir. O zaman müsaade et de bu 16 Nisan'a kadar adaylar da partiler de haklarını kullansın. Yani olay bu.

Bu sefer adayınızı daha erken açıklayabilir misiniz?

Erdoğan:
Onu şartlar belirleyecek. Şu anda bunları konuşmak için henüz erken.

Siz de Sayın Gül'ün mağdur olduğunu dile getiriyorsunuz, yeni adayı ilan ederken bu mağduriyetin giderilmesi yönünde mi tercihte bulunacaksınız?

Erdoğan:
Ben şu anda Sayın Gül ne düşünüyor, kararı nedir onu bilmiyorum. Sayın Gül'ün iradesi benim için önem arz ediyor, bunu her yerde söylüyorum.

Sizce seçimden nasıl bir Meclis yapısı ortaya çıkar?

Erdoğan:
Şu anda iki parti görünüyor.

Peki üçüncü parti de girerse o zaman AK Parti'nin CHP ya da MHP ile koalisyona gitmesi gibi bir sürpriz olabilir mi?

Erdoğan:
Biz şu anda bütün olasılıkların hesabını yaptık. Her durumda AK Parti tek başına iktidara geliyor. Tek başına iş başına! AK Parti'nin oyları ciddi manada artıyor.

Siyasette "İp" tartışması var. İp konusu, yani idamlar, Türkiye'de Apo'dan çok Menderes ve arkadaşları ile Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını hatırlatıyor. Siyasetin böyle dramatik bir malzeme üzerinden yapılması doğru mu?

BAHÇELİ'YE SORMALI...

Erdoğan: Onu Sayın Bahçeli'ye sormak lazım. İdamın kaldırılması ile ilgili kararı gündeme getiren onlar. Altında Sayın Bahçeli'nin de imzası var. Sayın Bahçeli'nin, Sayın Ecevit'in, Sayın Yılmaz'ın imzaları var. Bunu Meclis'e gönderiyorlar ve Meclis'ten de idamın kalkması kabul görüyor. Bununla ilgili Sayın Bahçeli'nin daha sonra bir gazeteciye yaptığı açıklama da var: "Bizim bu moratoryumun altında imzamız var, dolayısıyla imzamızı geri çekmemiz söz konusu değildir" diyen kendisi. Ama şimdi kalkmış, "AK Parti bunun idamını gerçekleştirseydi" diyor. Bu kadar akıllıydın, bu kadar zekiydin de kendi döneminde idam varken bunu niye gerçekleştirmedin? Gerçekleştirseydin!

AK Parti bu seçime giderken "Milli Görüş"çizgisinde olduğu öne sürülen çok sayıda milletvekilini liste dışı bıraktı. Diğer yandan, hem soldan hem de merkez sağdan çok sayıda ismi aday gösterdi. AK Parti yeni yapılanmasıyla 'Merkez Sağ'ın temsilcisi mi oldu? Yelpazenin neresindesiniz?

GİRMEZSEK AB KAYBEDER

Erdoğan: Biz ne sağdayız ne solda. Toplumsal merkezdeyiz. Merkez sağın, merkez solun da tabanını partimize davet ediyoruz. Şu anda Avrupalı sosyal demokratlar CHP'yi kendilerine layık görmüyorlar, bizi davet ediyorlar. Yaptığımız işlere bakıyorlar, "Siz daha sosyal demokratsınız" diyorlar. Çünkü biz sosyal adaletten yanayız. Biz onlara diyoruz ki: CHP'yi çıkartın o zaman gelelim...

Sizce Türkiye ne zaman AB'ye üye olur?

Erdoğan:
Biz AB ile müzakerelere başlamış bir ülkeyiz. Dolayısı ile şu anda tartışılan, Türkiye'nin bu müzakereleri tamamlamasıdır. Avrupa Birliği, arasına katar ya da katmaz. Katarsa kazanır, katmazsa kaybeder. Türkiye Avrupa Birliği için adeta olmazsa olmazdır. Türkiye'nin olmadığı bir Avrupa Birliği, Hristiyan kulübüdür. Onlar diyor ki: "Hayır, biz Hristiyan kulübü değiliz." Değilseniz Türkiye'yi aranıza almalısınız. Türkiye'yi almadıkça iddiaları hiçbir şey ifade etmez. İslam dünyası ile Batı arasında barış köprüsüdür Türkiye. Ekonomik, siyasi, askeri ilişkilerde de çok önemli rol oynayacaktır. Türkiye'nin AB'ye girmesi, İslam dünyası için de çok önemlidir ve dikkatle takip edilmektedir. Çünkü Türkiye örnek olacaktır.

O ARAP SERMAYESİ MİYDİ?

Dünyada petrol fiyatlarının yükselmesinden ötürü Arap ülkelerinin elinde ciddi bir döviz birikimi oluşmaya başladı. Kendisine yer arıyor. Son dönemde bazı Avrupa ülkelerinin terör olaylarını bahane ederek Arap sermayesine soğuk davrandığı öne sürülüyor. Bu, Türkiye'nin Arap sermayesini çekmesi için fırsat oluşturur mu?

Erdoğan:
Olabilir. Arap sermayesine karşı bir tavır içinde olmamış olsak, şu anda bile olmamış olsak, Türkiye'ye Körfez'den çok büyük paralar gelebilir ama maalesef Türkiye'de medyasıyla, birçok kurum ve kuruluşuyla Körfez sermayesine karşı olumsuz bir yaklaşım var, bunu anlamak mümkün değil. Aynı şekilde Galata Port'a da karşı çıktılar, o Arap sermayesi miydi? Hayır, Arap sermayesi değil Yahudi sermayesiydi ama ona da karşı çıktılar. O işi almış olsalardı şu anda Galata'nın, Tophane'nin çehresi değişecekti. Düşünün, 4 kalemde adam oraya 5 milyar dolarlık yatırım yapacaktı. Şu anda para Türkiye'ye girmiş olacaktı. Türkiye'ye 30 milyar dolar yatırım yapacaktı.




DİĞER GÜNE BAKIŞ HABERLERİ
Seçim kesin sonrası belirsiz'Referandum öne çekilebilir'
'Tezkere 1 günlük iş,...Ağabeye son görev
Hoca 'iktidara yürüyüş'...AKP İzmir'i serinletecek
Son gazi evindeAskerden harita resti...
AKTÜEL
Uçak Uçak arabaya çarptı!
Meksika'da trafiğin yoğun olduğu bir saatte anayola giren küçük bir...
Oğlunun son bakışını...
Müşerref'e roketli saldırı
Solaryum öldürdü
325 dolara aldı, 37.3 milyon...
Ayrılığa dayanamadılar
Şam'ı büyüledi
EKONOMİ
Hassas 'Hassas' tartıldık, günde 250 bin YTL harcadık
1 YTL'ye yağ oranını, tansiyonu ölçen tartıları günde 250 bin kişi...
Mortgage geldi, kredi vadesi...
Tilki borsacı Petkim'den...
Hava-İş son teklifi reddetti...
'Ümraniye, Anadolu Yakası'nın...
Otomotiv pazarı % 28.9 daraldı
Şatıroğlu Grubu'ndan dev...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Çok Bulutlu 29°C 23°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 32°C 17°C 
İZMİR Az Bulutlu 32°C 22°C 
ANTALYA Az Bulutlu 36°C 23°C 
ADANA Az Bulutlu 34°C 24°C 
EKONOMİ
IMKB E: 49.895,330 D:% 0,09
DOLAR S: 1,295 D:% -0,27
EURO S: 1,760 D:% -0,26
SAKLAMBAÇ
GÜNCEL
SPOR
AKTÜEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu