Bağırsak sancısı ve karın ağrısı anlamına gelen kolik, bebeklerde ağlama nöbetlerine yol açarken, diken üstündeki ebeveynlere uykusuz zor geceler yaşatıyor.
Yeni doğan bebekler hiçbir neden yokken, anormal rahatsızlıklar veya ağlama nöbetleri yaşıyorsa akıllara mutlaka kolik gelmeli. Durmaksızın bebeğe gözyaşı döktürten, yeni anne-baba olmuş çiftlerin bebek sevinci ve heyecanını baltalayan bu durumun altından çoğunlukla kolik çıkıyor. Uzmanlar bebeğin kolik olup olmadığını anlamak için aşağıdaki belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor: * Sakinleştirme çabalarına rağmen, çok fazla ağlar. * Semptomlar her gün veya gece aynı zamanlarda ortaya çıkar. Yemekten sonra daha sık görülür ve genellikle başladığı gibi birdenbire sonlanır. * Gaz rahatsızlığı ve karın şişliği göze çarpar. * Karın sert ve şişmiş olur. Dizlerini karnına çeker, yumruklarını sıkar, kol ve bacaklarını sağa sola sallar. * Sık sık uykusuzluk, rahatsızlık ve huysuzluk görülür. Hep mırıldanır. Kolik, ara ara gelen şiddetli kramplarla ortaya çıkan, akut karın ağrısı şeklinde görülür. Ancak bebekler sıkıntılarını tam olarak ifade edemedikleri için ebeveynler problemin nedenini anlamakta güçlük çeker.
Kuralları belli Kolik, bebeklerde en yaygın ilk haftalar ile dört ay arasındaki dönemde görülür; çok nadir olarak altı aylık oluncaya kadar devam eder. Pediatristler, "kolik teşhisi için üç ay, haftada en az üç defa, günde üç veya daha fazla saat" kurallarını dikkate alırlar. Bebeklerin yaklaşık yüzde 25'i, kolik teşhisinde bu kurala uymaktadır. Neden oluşuyor? * Yeni doğan bebeklerde sindirim sistemi gelişimini tamamlayamamıştır. Ayrıca sindirime yardımcı bakteriler yoktur. Bu bakteriler zamanla çoğalır. Tüm bunlar bebeklerin ilk altı ayda kolik olması için yeterlidir. * Annenin yediği bazı gazlı gıdalar, emzirme ile bebeğe geçebilir. * Beslenme ve ağlama sırasında bebekler hava yutar ve rahatsızlıklarına ek olarak gaz-şişkinlik artar.