Vade farklarının KDV'si
Satışlarda ödeme vadesinin uzatılması veya satıldıktan sonra bedelinin zamanında ödenmemesi nedeniyle hesaplanan vade farklarının KDV'ye tabi olduğu konusunda tartışma yok. Çünkü bu husus yasada yazılı. Fakat satılan malın tabi olduğu KDV'nin genel vergi oranından (yüzde 18'den) farklı olması durumunda bedelin zamanında ödenmemesinden doğan vade farkına uygulanacak KDV oranının ne olacağı konusu biraz tartışmalı. Maliye Bakanlığı 30.6.2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan KDV Genel Tebliği'nde konu ile ilgili olarak bakanlık görüşünü açıkladı. Ayrı bir kredilendirme Açıklamaya göre, vade farkı işlemin tabi olduğu orana tabi olacak. Örneğin; tekstil ürünü satışından kaynaklanan vade farkı, tekstil ürünlerinin tabi olduğu yüzde 8 oranına tabi olacak. Vade farkının mal satışından ayrı bir kredilendirme olduğu için tabi olacağı oranın yüzde 18 olması gerektiği akla gelebilirse de bakanlığın bu açıklaması, vade farkının KDV'ye tabi olduğu şeklinde bir düzenlemeye değil de satıştaki KDV matrahına dahil unsurların sayıldığı yasa maddesine dayandığı için yerinde görünmektedir. Bedelin zamanında ödenmemesi nedeniyle ortaya çıkan yeni vade farklarının ayrıca fatura edilmesi, faturada satışta uygulanan orana göre KDV hesaplanması gerekiyor. Beyan da doğal olarak vade farkı faturasının ait olduğu dönemde yapılacak.
Kur farklarında durum Kur farklarında ise durum çok karışık. Çünkü kur farkları yasada yazılı değil. Maliye Bakanlığı kur farklarını vade farkı gibi görüyor. Oysa kur farkları son zamanlarda görüldüğü üzere, alacaklının aleyhine de doğabiliyor. Alacaklının aleyhine doğan kur farkını "vade farkı"na benzetmek ise mantığa sığmıyor. Örneğin, Danıştay 9. Dairesinin 26.5.2004 tarih ve E:2001/2624, K:2004/3556 sayılı kararı kur farklarının KDV'ye tabi olmadığı yönünde. Bize göre tebliğin kur farkları ile ilgili bölümünde isabet yok.
İade edilen malın KDV'si Maliye Bakanlığı'nın bir diğer açıklaması iade edilen malların alınma ile iade tarihleri arasında KDV oranının değişmesi durumunda, iadede malın alındığı zaman uygulanan oranın uygulanacağı şeklinde. Diğer türlü hukuksal tartışmalar bir tarafa hesapların kapanması da sorun olur. Tekstilde KDV oranları düşürüldüğünde bu sorun çok yaşandı. Bakanlığın açıklaması da bizim çözümümüz yönünde oldu. Ama epey geç oldu.