Tatilin etkisiyle yaz aylarında cinsel yolla bulaşan hastalıklarda patlama yaşanıyor. Eğlenmek isterken HPV ve AIDS gibi virüsler kapabilirsiniz....
Ülkeler arası seyahatlerin kolaylaşması ve cinselliğin serbest yaşanması, bu yolla geçen hastalıkların görülmesinde artışa neden oluyor. Özellikle yaz aylarında tatil amaçlı gidilen bölgelerde yaşanan birliktelikler hastalıkları tetikliyor. Pek çok genç tanımadığı kişilerle anlık beraberlik yaşarken, sonrasında bunun faturasını sağlığıyla ödemek zorunda kalıyor.
ONLARCA HASTALIK VAR Peki, hangi hastalıklar cinsel yolla bulaşıyor? Uzmanlar, "Bu yolla bulaşan onlarca hastalık var. Her birinin bulgusu, tanı ve tedavisi farklı oluyor" derken, görülme sıklığına göre bir sınıflandırma yapmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Genel olarak görülen hastalıkların başında üretritler, (mesaneyi, dışarıya bağlayan borunun iltihabi durumuna verilen ad) geliyor.
BEL SOĞUKLUĞU Gonore (bel soğukluğu) ve chlamydia (cinsel ilişki yoluyla bulaşan en yaygın bakteriyel enfeksiyon) mikroplarının yol açtığı üretritler çok görülüyor. Hastalık kendini akıntı ile gösteriyor. İdrar ağrılı oluyor ve sık idrara yol açıyor. Cinsel ilişkiden sonra, üç gün ile 20 gün arasında değişen sürede şikayetler başlıyor. Tanı koymak için akıntıdan örnek alıp analiz yapmak gerekiyor. Hastaya bu zor gelirse, daha basit yöntemler uygulabiliyor. Tedavide antibiyotikler kullanılıyor. İkinci sırada yer alan en yaygın hastalık ise Human Papilloma Virus yani HPV. HPV'nin tanısı fizik muayene ile konuluyor. HPV, önceki yıllarda nadir bir hastalık grubuyken son yıllarda patlama yaptı.
HPV VİRÜSÜ Hastalık, kendini hem kadın hem erkekte cinsel organ üzerinde siğil gibi lezyonlarla gösteriyor. Bu hastalık, kadınlarda kansere yol açma riski nedeniyle önem taşıyor. HPV'nin 20 civarında türü bulunuyor ve bazıları kansere yol açıyor. HPV lezyonları koterize ediliyor ya da ameliyatla çıkarılıyor. Küçük olanlar ilaçla tedavi edilebiliyor. Herpes yani uçuk, sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alıyor. Cinsel yolla bulaşan, tanısı ancak kan testi ile konulabilen hastalıkların başında ise Hepatit B, Hepatit C ve AIDS geliyor. "Bu üç hastalığın bugünden yarına bir bulgusu olmuyor" diyen uzmanlar, AIDS'te kan testinin pozitifleşmesi için 6 hafta geçmesi gerektiği ve test sonucunun altı aya kadar pozitifleşme riski taşıdığı uyarısında bulunuyor.
AIDS, HEPATİT B VE C Uzun vadede bu testi tekrarlamak gerekiyor. Aynı durum Hepatit B ve Hepatit C için de geçerli. Hepatitler kendilerini sarılık ile gösterebiliyor. Semptomlar çıktıktan sonra tedavisi zor. Erken tanı Hepatit B ve C'den çok AIDS için önemli. Çünkü erken tanımlanırsa ilaç tedavileri sayesinde AIDS eskisi gibi ölümcül bir hastalık olmaktan çıktı.