Yaz ishali nedir, nasıl korunulur? (1) DEĞERLİ okurlarım, bu sizinle buluştuğum ikinci hafta. İlk iki yazımda sağlıkla ilgili güncel olayların önemi nedeniyle sizlere bir merhaba bile diyememiştim. Artık bu köşede her hafta çarşamba ve perşembe günleri sağlıkla ilgili konuları sizlerle paylaşacağım. Buköşedesadecehastalıklarıdeğil,sağlığımızındevamıiçinyaşamımızdanelerinönemiolduğunudaokuyacaksınız. Yine sizden gelecek sorulara da elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım. Bu köşede ülkemizin önde gelen uzman hekimlerinin de bazı sağlık konularında bilgilerini bizimle paylaştığını okuyacaksınız. Yani biraz farklı, ama sadece doğru bilgilerin olduğu bir başvuru köşesi olacak. Sorularınızı, aklınıza takılan sağlıkla ile kaygılarınızı hem SMS hem de email yoluyla bana ulaştırabilirsiniz.
ÇOCUKLARETKİLENİR Bugünyineoldukçagüncelbirkonuolanishallerleilgilibilgilerisizlerlepaylaşmakistiyorum. 'İshal' tanım olarak günlük dışkılama sayısının artması ve kıvamının yumuşaması, şekilsiz bir hal alması durumudur. Bağırsak hareketleri arttığı için sık ve sulu dışkılama ihtiyacı ortaya çıkar. İshal oluşumunda nedenler oldukça fazladır ama, bugün mevsimsel olarak hem erişkinleri ama daha çok olarak da çocukları etkileyen 'yaz ishalleri'nden bahsetmek istiyorum. Genelde yaz ishalleri parazitlere, bakterilere ya da virüslere bağlı olarak meydana gelir.
SUİHTİYACIARTAR Havalar ısındıkça canlıların su ihtiyacı giderek artar. Eğer tüketilen sular kirli veya mikroplu ise bunlardan hastalık bulaşması da o kadar kolay ve hızlı olmaktadır. İşte yaz ishalleri de genellikle bu mikroplu pis suların içilmesi ya da sebze ve meyveleri yıkamak için kullanılmasıyla meydana gelir. Tuvalet koşulları iyi olmayan yörelerde mikroplu dışkıların açıkta kalması ya da sulara karışması da hastalığı etrafa yayabilmektedir. Eğer kirli olduğunu düşündüğümüz ortamlarda bulunuyorsak mutlaka ellerimizi de sabunla çok iyi yıkamamız gerekir. Kişisel temizlik, özellikle gıda sektöründe çalışanlarda çok önemlidir.