Tatilin sevimsiz hatırası Güneş lekeleri
Korumasız olarak sereserpe güneşlenenler, ciltlerinde oluşan kahverengi lekelerle evlerine dönüyor. Her yıl daha da artan bu lekeler özellikle kadınlara rahatsızlık veriyor....
Güneşin ve tatilin keyfini sürmek isterken sevimsiz kahverengi lekelerle evinize dönebilirsiniz. Güneş lekelerinin (solar lentigo), beyaz tenli, zor bronzlaşan, kolay kızaran ve güneşte aşırı kalan bireylerde; ani yanmalar, soyulmalar ve kızarmaların tekrarı durumunda, yıllar içinde ortaya çıktığını söyleyen uzmanlar, bunun çillenmelerle karıştırılmaması gerektiğini belirtiyor. Yüzdeki veya gövdedeki çillenmeler (efelid), daha çok kalıtsal oluyor. Çoğunlukla açık tenliler çilleniyor. Çiller, güneş lekelerinden farklı olarak, güneş ışınlarıyla koyulaşıp, belirginleşiyor. Güneşsiz mevsimlerde renk açıldığı için çiller yok olmuş hissi verebilir. Güneşten korunma ve yüksek faktörlü güneş koruyucular lekelerin koyulaşmasını engellediğinden, estetik anlamda fayda sağlar.
KANSER RİSKİ Güneş lekelerinde malign (kötü huylu) değişim riski çok azdır. Ama güneş hasarının belirleyicisi olarak önemlidir. Güneş, hasarlı deride erken yaşlanma ve bazı deri kanseri riskini artırır. Bu durum da, güneş korunmasının önemin daha çok gözler önüne seriyor. Öte yandan güneşten korunmak, kademeli olarak güneşte kalmak, hiçbir zaman soyulacak, aşırı kızaracak şekilde yanmamak, güneş lekelerinden korunmak için uzmanlar tarafından tavsiye edilen öneriler arasında yer alıyor. Deri fototipine göre, açık tenliler 30 ve üstü, koyu tenliler 15 ve üstü koruma faktörlü ürünleri, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce sürmeli.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ Cilt hastalıkları uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay da, güneş lekelerinin, renk açıcı preparatlar, yüzeyel peeling (deriyi soyma işlemleri), lazer, IPL ve krioterapi (soğuk uygulaması) ile tedavi edildiğini belirtiyor. Ancak bu lekeler tekrarlayabiliyor.
|