Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 02 Temmuz 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Şehir sizin karar sizin
Ak gündüz ve AKP
'Bu yol Doğru Yol'
Türkiye turuncu
Seçmeni doğru seçmek

Şehir sizin karar sizin

AKP, klasik açıkhava araçlarının yanı sıra devasa bina giydirmelerini kullanarak, bir şey söylemekten çok seçmeni etkileyerek 2002 seçimlerini kazandı. AKP, büyük görselin seçmen üzerinde ne denli etkili olduğunu anlayan ilk partidir....



3 Kasım genel seçimleri, bir başka anlamıyla Anadolu sermayesinin ve orta sınıfın iktidara el koymasıdır. Bu seçimle, bu sermaye kesimleri ve ekonomik sınıflar, geleneksel olarak destekledikleri merkez sağ partileri terk edip AKP'yi iktidar yapmış olur. Bu seçimle, Cumhuriyet tarihindeki en büyük siyasi tasfiye yaşanmıştır. TBMM, Osmanlı Meclis-i Mebusan üyelerinin de katılımıyla 23 Nisan 1920'de açılan ilk Kurucu Meclis'ten bile daha yüksek oranda yenilenmiş olur. Aynı zamanda, 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde, Türkiye'de 15 yıl sonra ilk kez bir parti, tek başına iktidar olur. Sadece AKP ve CHP, bir de bağımsız olarak seçime katılan 9 aday Meclis'e girebilir. Diğer partiler tasfiye edilmiş olur. Bu seçimler, en az 3 dönem siyasetin normal işleyecek seyrini değiştirecek dinamikleri de beraberinde getirir. Lakin, seçimin hemen ardından Yüksek Seçim Kurulu, Siirt'teki seçimleri, 3 sandıkta usulünce oy kullanılmadığı gerekçesiyle iptal eder ve bu ilde seçimin tekrarlanmasına karar verir. Böylece AKP'den Mervan Gül'ün, CHP'den Ekrem Bilek'in ve bağımsız olarak seçime katılan Fadıl Akgündüz'ün milletvekillikleri düşer. Recep Tayyip Erdoğan, yasaklı olduğu için Meclis dışı kalmıştır. Bu nedenle Abdullah Gül Parti Başkanı ve Başbakan olur. Siirt seçimlerinin yenileneceği ortaya çıkınca, AKP bu fırsatı kullanmak ister. 312'den hükümlü olan Erdoğan'ın yasağının kalkması için jet hızıyla Anayasa'nın 76. maddesinin değiştirilmesi gündeme alınır. CHP'nin de desteği ile Anayasa değişir ve Erdoğan'ın cezası silinir.

AKP GÜVEN ORTAMI YARATTI
Ardından Siirt'te ilk sıradan aday olan Mervan Gül'ün adaylıktan çekilmesi ile Tayyip Erdoğan AKP Siirt adayı olarak seçime girer ve nihayet milletvekili olabilir. Tayyip Erdoğan Siirt'ten milletvekili seçilince, 58. Hükümet'in Başbakan'ı Abdullah Gül istifa eder, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de 59. Hükümet'i kurma görevini Recep Tayyip Erdoğan'a verir. "Tayyip" artık Başbakan'dır. Ülkede tek parti iktidarının kurulması, derhal güven ortamı yaratır. AKP iktidarı, Kemal Derviş tarafından ilke ve esasları belirlenmiş olan programı uygular. Ekonomik dengeler, IMF ve dünyanın kredi merkezlerinin sağladığı destekle yeniden yerine oturur. AKP Hükümeti, hızla bir dizi Anayasal ve yasal düzenleme gerçekleştirir. AB ile üyelik yolunda sağlanan performansın da yarattığı pozitif ortam, ekonomiye de yansır. 1 Mart tezkeresi ile AKP, ABD yönetimine verdiği sözü yerine getirememenin sıkıntılarını henüz hissetmeye başlamamıştır. Kıbrıs'ta Annan Planı'nın referanduma sunulmasının hemen arifesinde, Türkiye yerel seçimlere gider.

2002 SEÇİMLERİ AKP'NİN ZAFERİ OLDU
AKP, 1.5 yıldan kısa bir sürede yaratılan pozitif iklimin etkisinin hissedildiği bir psikolojik üstünlükle seçimlere gidilmesinin rahatlığı içindedir. 2002 seçimlerinden sonra AKP'nin insanların hayatına doğrudan müdahale etmemiş olması, bir kısım seçmeni rahatlatır. AB uyum yasalarının birbiri peşi sıra çıkartılması, AKP hakkındaki algının da değişmeye başlamasını sağlar. Henüz siyasette yıpranmadan seçime gidiliyor olması ve Recep Tayyip Erdoğan'ın rakiplerine oranla daha enerjik bir lider performansı sergilemesi, AKP'ye olan desteği artırır. Seçimlerden kısa bir süre önce yayımlanan anketler, AKP'ye desteğin yüzde 50'lere doğru tırmanmakta olduğunu gösterir. Tüm bunlara ilave olarak, AKP'nin yerel seçimler için diğer partilerden çok daha fazla aday içinden seçerek atadığı yerel olarak da güçlü adaylar, 28 Mart seçimlerinde AKP'nin zaferini pekiştirmesini sağlar.

ERDOĞAN HALKI ETKİLEMEYİ BAŞARDİ
AKP, bir önceki seçimde olduğu gibi Arter Reklam'la yoluna devam eder. Bu seçimde de AKP, billboard ve binalar gibi açıkhava medyası dışında bir başka mecra kullanmaz. Kullanılan afişler tam anlamıyla bir kurumsal bütünlük içindedir. AKP, tüm ülkede adayların kullandığı afişlerin tasarımını, rengini ve sloganlarını disipline eder. "Her şey Türkiye için", "AK Parti, tam vakti", "Şehir sizin, karar sizin", " Her şey İstanbul için" gibi sloganların kullanıldığı afişlerde gözlenen, klasik açıkhava araçlarının yanı sıra devasa bina giydirimelerinin de kullanılmış olmasıdır. AKP, büyük görselin seçmen üzerinde yarattığı etkiyi fark etmiştir.

CHP 'ŞİMDİ CHP ZAMANI' DEDİ
CHP kampanyası, giderek gelenekselleşen stratejisini kullanmaya devam eder. Rejimin kurucusu ve kollayıcısı olarak AKP tehlikesine işaret etmek. Seçmeni sistemin tehlikeye girmemesi, laikliğin ve Kemalizm'in korunması için sandık başına çağırmak... CHP kampanyası, "Şimdi CHP zamanı" sloganıyla seçmene ulaşmak ister.


Necati Özkan

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
'Kalleş' bir işSessizce eğlence
Türkiye suç ülkesiUyan Barış
Kendisi küçük savaşı büyükFiş mucizeye takıldı
'Aldatmadım' pozlarıKatil 4 yıl sonra cinayet...
Rus kızlar Türkler'e güveniyorYargıda 'Erkeksi' kavga
Evlilik terapisi bizi bozar...Yüreği hâlâ yanıyor
Toplu sünnet 'Olmadı'Çöplükten yalnızlık çıktı
BBC'nin Türkiye deneyiKöfteci Kral
En hayvansever vali'Lan' tartışması cinayetle bitti
Basketbol topuyla hayata tutundu'Kandırıldık şikayetçiyiz'
Düğün magandası yine iş...5 günlük evli genç yok...
Baba serbest çocuk yuvadaKüçük kızını çalıştırdı...
Gözünü denizde açtıBir garip 'tanıtım'
Bu da kahraman robotTaşta ağaç büyüdü
Selden köprüler yıkıldıİkizdere yaralarını sarıyor
Dolu otomobil camı kırdıOrmanlar alev alev
Kırmızı denizAnkara ve İstanbul...
Sahilde vatoz paniğiDenizleri coşturan bayram
Ata'ya ziyaretçi akınıDenizaltı müzesi açıldı
OKS açıklanıyorBeyazıd unutulmadı
3 çocuk öksüz kaldı'Bombalar PKK'dan...
THY uçağında bomba paniğiDurak isteyene dayak
Hayalet Otel'in arazisi...'Katilleri bulunacak'
Madımak katliamında...İskoç aşkına davul-zurna
Düğün arabası bisikletSüryaniler Büyük Ayin'de
Tarihte bugünGülümse
EKONOMİ
Emlak Emlak fiyatları gelecek yıl yüzde 50 artacak
Avrupa'daki yatırımcılar için en cazip yatırım Türkiye'de konut...
Küresel sermayenin etkisi...
KPSS tercihini yaparken sakın...
Mehmet Kutman, parayı...
Yeni Ducato, 'Fiat Ticari'...
Enerji tüketimi arttı petrol...
Mahmutpaşa taşınıyor
MAGAZİN
Köpeği Köpeği Cano saldırıya uğradı
Sahnede köpeği Cano ile görmeye alıştığımız Sezen Aksu, bu kez...
ABD'li damada semazenli düğün
Sosyeteden kırmızı parti
Tehlikeli inişe 1000 YTL ceza
Kaçak Gelin gibi dünyaevine...
Diskonun kraliçesiyle...
Eski eşe dayak davası
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 30°C 22°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 29°C 15°C 
İZMİR Az Bulutlu 34°C 23°C 
ANTALYA Az Bulutlu 36°C 26°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 34°C 22°C 
EKONOMİ
IMKB E: 47.093,670 D:% 1,98
DOLAR S: 1,306 D:% -0,87
EURO S: 1,763 D:% -0,54
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu