Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 01 Temmuz 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
'İnadına Tayyip'
Slogan işe yaradı
'Muhtar bile seçilemez'
Seçmen 'Tasfiye' dedi

'İnadına Tayyip'

AKP 'İnadına Tayyip' sloganıyla seçmeni ikna etti. 3 Kasım 2002 seçimlerinde Erdoğan efsanesi, 10 milyon oy alarak iktidar olmayı başardı....



1999 genel seçimleriyle işbaşına gelen DSPMHP- ANAP koalisyon hükumeti, 80'li ve 90'lı yıllar boyunca biriken ekonomik ve sosyal sorunların çözülmesi konusunda etkili olamaz. Devletin topladığı toplam gelirler, yıllar boyunca alınan borçların faizini ödemeye bile yetmeyecek bir noktaya gelmiştir. Terörle mücadelenin ağır faturası, efektif olamayan yatırımlar ve suistimallerle, ekonomi artık yönetilemez bir noktaya gelmiştir. Bu arada 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresi dolar. Yerine 16 Mayıs 2000 tarihinde koalisyon hükümetinin önerisiyle Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer Cumhurbaşkanı seçilir. Sezer'in seçiminde iktidar partileri muhalefin de görüş ve kabulünü almıştır. Ancak ekonomideki gerginlik, 21 Şubat 2001'de Çankaya Köşkü'nde yapılan MGK toplantısında Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Ecevit arasında meydana gelen "Anayasa fırlatma" olayıyla, ülke tarihinin en ağır krizini tetikler. Yüz binlerce insan işşiz kalır. Ekonomi tam anlamıyla çöker.

SİYASET ALTÜST
Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'te okuduğu bir şiir yüzünden 1999 başında görevinden uzaklaştırılır. Ayrıca ömür boyu siyaset yasağına ve 1 yıl hapse mahkum edilir. Erdoğan, 26 Mart 1999'da cezaevine girer. 4 ay hapis yatar ve sonra tahliye edilir. Milletvekilleri Nazlı Ilıcak ve Bekir Sobacı, 1999 seçimlerinde milletvekili seçilen ama türbanla Meclis'e geldiği için milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı, eylem ve beyanlarıyla Fazilet Partisi'nin laikliğe aykırılıktan yargılanmasına neden olurlar. Ardından, 22 Haziran 2001'de FP kapatılır. Bağımsız kalan FP milletvekilleri, "Gelenekçiler" ve "Yenilikçiler" olarak 2 gruba bölünür. Gelenekçiler Recai Kutan'ın Genel Başkanlık'ında Saadet Partisi'ni kurar. Kendisi hapiste iken yaratılan Tayyip Efsanesi ile siyaset sahnesinde yeni bir arayış içinde olan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki "Yenilikçi" kanat ise Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kurar. Parti kuruluşu ertesinde Erdoğan "Biz Milli Görüş gömleğimizi çıkardık" diyerek, partisini Saadet Partisi'ne göre konumlayacaktır. Öte yandan, Başbakan Bülent Ecevit'in ekonomik krizin çözümü için Amerika'dan davet ettiği Kemal Derviş, Bakan olarak kabineye girer ve sistemi yeniden çalışacak hale getirir. Lakin, Ecevit'in ağırlaşan sağlık sorunlarının yarattığı atmosferde erken seçim kararı alınır. Seçimlere giderken Ecevit'in liderlikte ısrarı nedeniyle, Hüsamettin Özkan ve İsmail Cem başta çok sayıda milletvekili DSP'den istifa eder. Cem, YTP'yi kurar. Cem ve Özkan'la beraber hareket edeceği sanılan Kemal Derviş ise karar değiştirerek CHP'ye katılır.

3Y KARŞITI KAMPANYA...
AKP kampanyasının temel stratejisi, 3Y karşıtlığı olarak özetlenebilir. AKP, yolsuzlukları, yasakları ve yoksulluğu çözeceğini vaat eder. AKP, kurulduğu günden seçime kadar olan süreçte açıkça sistem karşıtı bir söylem kullanmamıştır. Ama sistemle çatışmıştır. AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, içinden çıktığı eski siyasi yapıyla, yargıyla, medyayla, örgütlü büyük sermayeyle ve nihayet orduyla çatışmıştır. Ve tüm bu çatışmalardan güçlenerek çıkmıştır. Alenen sistemle çatışmasa da, AKP'nin propaganda kanalı olan SKM, partinin sistemi değiştirmek üzere kurulduğunu seçmene anlatır. Ve başta türban yasağı ve manevi değerler olmak üzere sistemi Tayyip'in nasıl değiştireceğine ikna eder. AKP, billboardlar dışında hiçbir mecrada reklam yayımlatmaz. Billboardları ve seçim mitinglerinin organizasyonunu Erol Olçok'un sahibi olduğu Arter Reklam yapmıştır. Arter, 3 haftalık kısa bir sürede 30'u aşkın farklı görsel ve mesajın olduğu billboardlar yayımlamıştır ki, bu pek çok siyasi reklam ilkesine aykırıdır. Ne ki, AKP SKM kadroları aracılığıyla zaten rakiplerinin hiçbir zaman yapamayacağı bir başka kampanya ile seçmenle doğrudan temastadır zaten.

CHP AKP'YE YÜKLENDİ
CHP, İra Reklam Ajansı ile çalışır. CHP kampanyası tümüyle AKP karşıtlığına odaklanmıştır. Temel olarak seçmeni rejim tehlikesine karşı motive etmeyi amaçlamıştır. 1987 seçimlerindeki Limon Kampanyası'nın etkisiyle yapılmış, doğru bir stratejiden yoksun olduğu için de etkisiz kalmıştır. Kampanyayı yürütenler, seçmen beklentilerine çare önermek yerine seçmeni korkutarak kazanmayı hedeflemiştir. ANAP kampanyası ise Avrupa Birliği'ne ve AKP karşıtlığına odaklanır. DYP, MHP ve DSP reklamlarının siyasi iletişim ve siyasi reklam adına değerleri yoktur. 3 Kasım seçimlerinde etkili kampanyaların başında, Genç Parti kampanyası gelir. Genç Parti kampanyası, lider stratejisinin kullanıldığı, aşırı medya kullanımı basit mesajları nedeniyle etkili olmuş bir kampanya olarak siyasi iletişim tarihimizde dikkat çekici olmuştur. Bu kampanya aynen propaganda dahisi Goebbels'in dediği gibi, "bir şey söylemek için değil, bir etki yaratmak için" yaratılmış ve uygulanmıştır. Ali Taran'ın sahibi olduğu ATCW, bu kampanya ile kendi itibarını da artırmıştır.

'İNADINA TAYYİP' NASIL DOĞDU?
Recep Tayyip Erdoğan, MillSelâmet Partisi (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı'na seçilir. 1983 yılında kurulan RP ile siyasi hayata tekrar atılır. 1986 ara seçimlerinde milletvekili adayı olur ama seçilemez. Ardından 1989 yılında Beyoğlu ilçesinden belediye başkan adayı olur, 1991 yılında tekrar milletvekili adayı olur ve bunları da kaybeder. 27 Mart 1994 seçimlerine kadar RP İstanbul İl Başkanlığı görevini sürdüren Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olur ve "Adil Düzen" söyleminin yarattığı toplumsal etkinin bir sonucu olarak bu kez kazanır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olur. Belediye Başkanlığı süresinde sergilediği performasla itibarı yükselir. Ama hakkında 20 civarında dosyadan davalar açılır. Bunlar, sonradan milletvekili olduğunda dokunulmazlık nedeniyle düşecektir.


Necati ÖZKAN

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Bir mucize lütfenDalmaz'a 10. dalış
Keşke izin alsaydı33 kahraman şehit için
Eşkıya acili bastıKraliçe oğlu kaçak
Kader kalpsiz davrandıAlev alev yanıyoruz
1 karpuza 2 canUçakta korsan paniği yaşandı
Hoca'ya dev sponsorEcel 'yapıştı'
Eskişehirliler'e vitaminSağlık ocakları ücretsiz
92'lik iyilik meleğiİnek sağma cezası
Deli dana mucizesiSokak ortasında kanlı...
HIV'li çıktılarÇeteye Silindir şoku
İçi para dolu kasayı...Ya hapse gidecek ya da...
Zehir tacirinin ölüm dövmesiKokain servisini polisler...
Kardeşlerin baltalı kavgasıKaçak göçmenler karakoldan kaçtı
Arkayı dörtleyelimEn baba tasarruf makinesi
Yardıma yine jandarma koştuDere taştı yollar kapandı
Dam bliançosu: 4 ölü, 215 yaralıİzmirli suyu kıstı
Yol kapatan davaSıcaklıklar azalıyor
Gurbetten gelen acıMakam kazası
Geleneksel adımlarEl magandası
Dersleri TürkiyeÇöp evden isyan çıktı
Mezuniyet defilesiKPSS'de ilk raunt
3 kişiye 473'er bin YTLGülümse
extra-1extra-2
EKONOMİ
4 4 yıldır fiyat artırmadık ama kuraklık ve biyodizel zorluyor
'Kuraklığın tarımsal üretimi azaltması ve yağların biyodizelde...
Kuraklığı fırsat bilenler...
Türk Lirası alan yabancı...
Çin'in çok sevdiği Türk...
İmamlı rahipli gemi indirme...
SOCAR Petkim'e Kazaklar'la...
Her gramajda ekmeğe vize çıktı
MAGAZİN
Hülya Hülya kızdı
Hülya Avşar, Zehra ile Sadettin Saran'ın kızı Lal'i görüntüleyen...
'Biz tıpkı Türkiye gibiyiz'
Viski partisinde içki su gibi...
Güzel oyuncu yeniden aşık
İngiltere'de Murat Boz'lu...
Gündeş eski eşiyle pişti...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 30°C 22°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 29°C 16°C 
İZMİR Az Bulutlu 33°C 21°C 
ANTALYA Az Bulutlu 37°C 25°C 
ADANA Az Bulutlu 35°C 20°C 
EKONOMİ
IMKB E: 47.093,670 D:% 1,98
DOLAR S: 1,306 D:% -0,87
EURO S: 1,763 D:% -0,54
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu