24 yıldır Çin'de yaşayan ve değişim sürecini yakından izleyen Noyan Rona, Çin pazarındaki büyük fırsatlara dikkat çekiyor. Sağlıklı işbirliğinin ipuçlarını veriyor.
Çin'de büyük itibar gören Türk bankacı Noyan Rona, 24 yıldır Çin'de yaşıyor. Çinliler onu, o da Şanghay'ı çok seviyor. Şanghay'ın sorunlarıyla yakından ilgilendiği için, Çin'de 'örnek insan' seçildi. 1956, Afyon Sandıklı doğumlu. Wuhan Üniversitesi'nde master yaptıktan sonra orada kalıyor ve 1999'da Garanti Bankası'nın Şanghay temsilciliğini kuruyor. Çin ekonomisindeki değişimi iyi takip eden ve pazara girmek isteyen şirketlere aracılık eden Rona ile yeni fırsatları konuştuk. "Çin mallarının ihracatının yüzde 54'ü Çin'deki yabancı firmalarca yapılıyor" diyen Rona, yabancı firma sayısının da 500 bini geçtiğini belirtiyor. Dolayısıyla, Çin'deki gelişmenin dünya ekonomisine de yeni açılımlar ve fırsatlar getirdiğine dikkat çekiyor.
DOSTLUK ÖNEMLİ Çin'de iş yapmanın değişik parametreleri beraberinde getirdiğini söyleyen Rona, ilginç bir noktanın altını çiziyor: "Çinliler, 'Ticaret yaptığımız için dost değiliz, dost olduğumuz için ticaret yapıyoruz' der. Dostluk kurulduğunda iş yapmanın önemli bir engeli ortadan kalkar." Çin'in ülkemiz firmaları ve işadamları tarafından yeterince tanınmadığını belirten Rona, Garanti Bankası'nın temsilciliğinin bu alanda gerekli bilgilendirmeyi yaptığını dile getiriyor. Çin'de, Türk KOBİ'lerinin faaliyet göstermesi için uygun bir ortam bulunduğunu da vurgulayan Rona, şöyle konuşuyor:
KOBİ'LERE FIRSAT ÇOK "Ancak bunu gerçekleştirmek için uygulanacak yöntem büyük önem taşıyor. KOBİ'lerimizin bireysel ve dağınık olarak Çin pazarına girmeye çalışmak yerine, Çin'de KOBİ politikalarını tespit eden, uygulayan, denetleyen KOBİ dernekleri ile temas kurmaları yararlı olur. Bireysel olarak Çin'de yatırım yapmayı öngören KOBİ'lerimizin hizmet sektörünü hedeflemelerinin ve kalkınmış büyük şehirler yerine bu merkezlerin çevresinde 2. derecedeki şehirleri düşünmelerinin gerçekçi olacağı kanısındayım."