Spekülatörler, başta buğday olmak üzere hububat ithal edip stok yapmaya başladı. İlk 5 ayda hububat ithalatı yüzde 1.824 artışla 145 milyon dolara çıktı
Dünya Bakliyat Birliği Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan'ın, geçtiğimiz günlerde ortaya attığı 'spekülatörlerin buğday, arpa, mercimek gibi her türlü hububatı depoladığı' iddiası gerçek çıktı. Küresel ısınma nedeniyle rekoltede yüzde 20 düşüş olacağının ortaya çıkmasıyla harekete geçen fırsatçılar, yılın ilk 5 ayında 145 milyon dolarlık hububat ithal etti. Böylece geçen yılın ilk 5 ayında 7.5 milyon dolar olan hububat ithalatı bu yılın aynı döneminde yüzde 1.824'lük artışla yeni bir rekora imza attı. Dün Tarım Bakanı Mehdi Eker, kuraklık nedeniyle geçen yıl 21.5 milyon ton olan buğday rekoltesinde bu yıl yüzde 10 düşüş beklendiğini belirterek, "Bu yıl üretimde azalma da olsa yeter. Kaliteli buğday üretimi sayesinde son 3 yıldır ithalat yapılmadı" dese de, rakamlar bunun doğru olmadığını gösteriyor.
İTHALAT CAZİPLEŞTİ Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, ilk 5 ayın hasatın bitme dönemine denk gelmesi nedeniyle ithalatın artmasının normal olduğunu söyledi. Dahilde işleme rejimindeki avantajlar ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açılan tarife kontenjanları nedeniyle hububat ithalatının cazip hale geldiğini vurgulayan Yetkin, şunları söyledi: ALTIN GİBİ OLACAK "7 Haziran'da buğday alım fiyatı kiloda 42.5 YKr olarak açıklandı. Şu anda yüzde 20 artışla 51 YKr'den işlem görüyor. Böyle giderse hasat dönemi bittiğinde 78 YKR'ye kadar yükselir. Çünkü fiyatları yükseltmek için buğdayı depolayıp piyasaya vermiyorlar. Yakında buğday altın gibi olacak."