Beslenme, hayatın her döneminde büyük önem taşıyor Fazla kilo kadar aşırı zayıflık da hormonları olumsuz etkiliyor Çocuk sahibi olmak isteyenler beslenmelerine dikkat etmeli.
SAĞLIKLI beslenme ile doğurganlık arasında yakın bağlantı olduğunu açıklayan uzmanlar, sadece kadınların değil erkeklerin de baba olmak için yediklerine dikkat etmesini öneriyor. "Bedensel fonksiyonların düzgün gerçekleşebilmesi için sağlıklı beslenme şarttır" diyen uzmanlar, hamilelikte vücudun bebeğin büyümesi ve gelişmesini sağlayabilmek için bazı düzenlemeler yaptığını, bazı maddelere ihtiyacının arttığını belirtiyor.
GELİŞİMİNİ ETKİLİYOR Yetersiz-dengesiz beslenme bebekte gelişim geriliği, erken ya da düşük doğuma yol açıyor. Gebelikte bebeğe yararlı besinlerin alınması, zararlılardan kaçınılması gerekiyor.
KİLO KISIRLIK SEBEBİ Bebek sahibi olmak isteyenlerin sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları edinmesi önem taşıyor. Dengeli ve sağlıklı beslenme hamilelik sırasında da devam etmeli. Dengeli beslenme alışkanlıkları edinmiş bir anne adayı bebek doğduktan sonra da bu alışkanlıklarını devam ettirerek bebeğinin de sağlıklı beslenmesini ve sağlıklı büyüyüp gelişmesini sağlar. Şişmanlığın overler ve testisler üzerindeki hormonal uyarımların etkisini değiştirdiğini anlatan uzmanlar, fazla kiloların kadınlarda insulin düzeylerini arttırdığını bunun da yumurtalıklardan yumurtlamayı engelleyen erkeklik hormonlarının aşırı miktarda üretilmesine neden olduğunu vurguluyor. Şişman kadınlarda yumurtlama bozuklukları ve buna bağlı olarak bebek sahibi olamama durumları sık görülüyor. Gebelik diyabeti ve gebelik hipertansiyonu gibi problemler yaşanıyor. Gebelik diyabeti durumunda iri bebek, erken doğum, akciğer olgunluğunda gecikme, kalp anormallikleri görülme riski artıyor. Kadınlar kadar belirgin olmamakla beraber erkeklerdeki aşırı kilo da sperm parametrelerini olumsuz etkileyerek baba olma hayalini geciktirebiliyor.
ZAYIFLIK DA TEHLİKELİ Aşırı zayıflık beyinden salgılanan bazı hormonların salınım düzeylerini bozarak yumurtlamayı engelliyor. Aynı zamanda yetersiz yumurtalık hormonu üretimine bağlı olarak rahim iç tabakasının döllenmiş yumurtanın yerleşmesine elverişli hale gelmesi sağlanamaz. Şişmanlık gibi aşırı zayıflık da erkeklerde sperm fonksiyon bozukluğuna ve sperm sayısının düşmesine neden oluyor.