Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 25 Haziran 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Turizm büyüyor
Seçimler etkiledi
Ece'nin Aynası

Her şey dahil esirleri



ETS'nin sahibi Murat Ersoy, Türk turizmini değerlendirdi: Her şey dahil sistemi yüzünden yerli turist yemekleri kaçırmamak için otelden çıkamıyor.

***

Turizm büyüyor

ETS Tur ile Atlas Jet'in sahibi Murat ve Mehmet Ersoy kardeşler, Türk turizminin içinde bulunduğu durumu ve şirketlerinin hedeflerini anlattı.

Onlara kısaca "Turizmin İkizleri" deniyor. 1968'de İstanbul'da doğan Murat-Mehmet Ersoy kardeşlerin ikisi de Alman Lisesi ve İstanbul Üniversitesi mezunu. İçlerindeki turizm aşkını keşfetmeleri ise lise yıllarında düzenledikleri öğrenci turlarıyla başlamış. Ardından gelen rehberlik hizmetleri ve 1991 yılında birlikte kurdukları ETS Tur şirketi... 15 yılda çok hızlı büyüyen grup, 2004'te Atlasjet Havayolları'nı bünyesine katmasıyla Türkiye'nin en önemli şirketlerinden birisi haline geldi. Birer yıl arayla evlenen ikizler Mehmet Ersoy yeni baba olurken, Murat Ersoy röportaj yaptığımız gün eşinin hamile olduğunu öğrendi.

2007 Yaz sezonunu değerlendirir misiniz? Sene başından beri söyledik; 2007 yaz sezonu geç başlayacak" diye. Hakikaten de Mayıs sonu, Haziran başı sezon başladı. 2006'yı yakaladı. Ama 2005'i henüz yakalayamadı. 2007'de ilave 100 bin yatak arzı katıldı. Dalaman, Antalya ve Bodrum gibi yazlık yörelerdeki yabancı turist sayısında azalma oldu. Tatil yöreleri daha az rakamlarla başladı. Otellerin doluluk oranında düşüş oldu. Mayıs doluluk oranı geçen yıla göre yüzde 10 altta.

Büyükşehirlerde peki? Büyükşehirlerde artış oldu. İstanbul'da yer bulunamıyor. Yazlık yörelerdeki düşüş İstanbul'a eklendi.

Bunun sebebi nedir? Antalya, Akdeniz çanağında tek değil. Mısır, Tunus, Dubai, Yunanistan da bize rakip. Yeni tesisler yapılıyor. Dubai'de bile temmuz-ağustos doluluğu artıyor. Alternatif çok.

2007 hedefi nedir? 2005'i yakalamak. Ağırlıklı talep 15 Haziran-15 Eylül arasına sıkışmış. Bu dönem yoğun geçecek.

Hangi ülkenin turisti bizi tercih ediyor? Rusya için Türkiye ve Mısır ikinci pazar oldu. Her yıl artarak turist geliyor. Avrupa'da Almanya başta. Uçuşlara göre, Belçika pazarında yüzde 40 artış var. Yeni pazar açmaya yönelik eğilim daha başlamadı.

Yerli turist neleri seviyor? Alışkanlıkları neler? Herşey-dahil sistem tercih ediyor. Türkiye'de 20 çeşit herşey-dahil var. Ultra ya da normal herşey dahil gibi farklı farklı. Daha fazla ödeme yapma imkanı olanlar, ücretin içine dahil a-la-carte restoran alternatifi çok olan tesislere yöneliyor. 8 farklı mutfağı olan tesisler var. Müşteri her akşam başka otelde konaklıyor gibi hissediyor.

Peki değişen alışkanlıklar var mı? 5 yıl öncesine kadar tatil yörelerinde insanlar kültürel alanları gezerdi. Artık, otelin dışına çıkmıyor. Herşey dahil sistemin negatif yansıması bu. Antalya'ya giden Aspendos ve Düden Şelalesi'ni görürdü.

Herşey dahil sistem servis kalitesini düşürüyor mu? Hizmetin uygulanmasında farklı restoran servisleri var. 2. sınıf servis personeli kullanılıyor. Self-servislerde garson sadece tabak topluyor.

Yabancı turist yerliden daha ucuza nasıl tatil yapıyor? Avrupalı erken rezervasyon yapar, fiyat da böylece düşük olur. Avrupa'da tatil periyodu 1 Nisan'da başlayıp ekim sonuna kadar devam eder. Daha geniş süre olduğu için ortalaması düşüktür. Şimdi Türkler de Avrupalılar gibi çok indirimli seyahat ediyor.

Erken rezervasyon kampanyalarının geri dönüşü nasıl oldu? ETS olarak, 2007 erken rezervasyonlarımızda 2006'ya göre yüzde 30 artış oldu. Turim ppazarındaki artış ise geçen yıla göre yüzde 8-10.

Siz pazar payınızı nasıl artırdınız? Yolcu memnuniyetiyle sadakati yakaladık. Büyük bir payı da Atlas- Jet sayesinde aldık.

Bu güzel sinerji nelere imkan sağlıyor? ETS Tur bu sayede tatil yolcularına 100'ün üzerinde alternatif sağlıyor. Rakip firmalar belli gün ve saat verebiliyor. Bizde tarifeli seferlerin dışında, yolcular istedikleri gün ve saatte uçabiliyor. Özellikle işadamları; eşi ve çocuklarını önden yollayıp istedikleri gün kendileri de katılabiliyor.

Türkler Avrupa'da nerelere gidiyor? Türkiye'de herşeyi bulmanıza rağmen, Türkler hâlâ alışveriş için ilk sırada İtalya'yı tercih ediyor. Kıyafet ve moda alışverişi çok revaçta. Yazlık bölgelerde ise, Dubai trendi var ama otel fiyatları biraz yüksek. 2007 sonrası fiyatlar düştüğünde talep daha da artacak.

Mykonos nasıl gidiyor? Haftada iki gün uçarken bu yaz 3'e çıktık. Mykonos uçuşlarında çok fazla tek yön satış almaya başladık. Çok şaşırdık. Çünkü tek yön fiyatları gidiş-dönüşe göre daha pahalı. Öğrendik ki, A grubu yolcular yatlarını Mykonos'a bırakıyor, tek yön uçarak ulaşıyormuş...


Ece VAHAPOĞLU

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Ölüm yakışmadıEtiketten hırsız
Limon çağ atlayan...Faslı Fadime
O Gazeteci Birand çıktıVekil tavsiyesi: Kocanızı dövün
Korku platformuSapık sanal 22.5 yıl gerçek
Hayat savaşı sürüyorBodrum'da iskele paniği
İşyerinin modası farklıdırÇürüklere karşı kahve keyfi
Beyin için yumurta yiyinYoksul ayrılık
Fazla kilolara noterli vedaKaderin böylesi
Keneye 1 can dahaKüçük tulumcu
Bahçede turnuvaEl bebek gül bebek yetenek
Bakteriler eritmesin!Güneşte tehlike modası
Seyahatte baharata ve...Bravo Bursaspor'a
Azim engel tanımazSahillerden seçmeler
DSİ: Kuraklık sürecekAşırı sıcak can aldı
Ağaçlara resmen katliamTosya alevlere teslim
Prematüre böceklerHong Kong külahımızı anlasın!
Denizde korku turuKüresel ısınma aşıkları vurdu
Turistin kolunu kırdıBıçaklı tartışma cinayetle bitti
Maganda düğünü kana buladı...Büyü bozmak için...
Kayınbiraderin gazabıBacaklarına sıktı
Umutları söndü...Uçağı izlerken damdan düştü
Helikopter kazası...Seçim yolunda ölüm
Futbolcunun acı günüEşekten inatçı çıktı
Başkan uçuruma düştüKansere inat türküler...
Çiftçi kızlardan çıplak destekRus çocuklar Türk okulunda
İşte dünyanın en çirkin köpeğiKurusıkı silah ağır cezalık
Başbakan'a feryatBoşanamadan hapse
Boğa ile insanın güreşiİneklere ithal sperm
Binbaşıyı şehit eden...Zehir tacirine darbe
OKS sınavı bitti...Gülümse
Extra
EKONOMİ
AKP AKP işsizi 'iş'le, sanayiciyi de teşvik vaadiyle tavlayacak
DP dışında tüm partiler seçim beyannamesini açıkladı. AK Parti,...
ABD sürekli para basıyor,...
Türkiye'de uzun vadeli...
Rus otomotiv devi GAZ,...
Materia, en çok satan...
500 otobüslük İETT hattı...
Beyoğlu'nda ücretsiz İnternet...
MAGAZİN
TJK'dan TJK'dan görkemli balo
Türkiye Jokey Kulübü'nün (TJK) geleneksel Gazi Balosu bu sene...
'Bir daha bu hatayı yapmam'
Ersoy mültecilerle el ele
Minik Serçe dev sahnede
Bu da yaz kampı
Servis denizci kızlardan
40'ıncı yaş sürprizi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 34°C 24°C 
ANKARA Az Bulutlu 34°C 17°C 
İZMİR Açık 38°C 28°C 
ANTALYA Açık 39°C 28°C 
ADANA Açık 40°C 21°C 
EKONOMİ
IMKB E: 45.417,050 D:% -0,63
DOLAR S: 1,316 D:% -0,04
EURO S: 1,771 D:% 0,08
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu