ABD sürekli para basıyor, enflasyon ve faiz artıyor
ABD'nin basmaya devam ettiği para, enflasyon ve faizleri yukarı çekerken, borsalar rekor kırıyor 10 yıllık tahvilde ise % 5.60 seviyesi bekleniyor.
Körfez işgalinden önce yoğun bir şekilde para basmaya başlayan ABD, dünyayı dolara boğdu. 5 yıl önce dip seviyede olan faizler tırmanışa geçti, enflasyon kabusu dünyanın başına bela oldu. ABD sadece Irak'ı işgal etmekle kalmadı, tüm dünyayı etkileyecek parasal operasyonlara imza attı. 2003 yılında 5.2 trilyon dolar seviyesinde olan ABD'de geniş tabanlı para arzı yüzde 44 artarak 7.2 trilyon dolara ulaştı. Artan para arzıyla birlikte borsalar rekor üstüne rekor kırdı, faizler tırmanışa geçti. FED, Haziran 2004'te yüzde 1 düzeyinde olan faizleri enflasyonla mücadele etmek için düzenli olarak artırarak yüzde 5.25'e çekti.
GÖZLER VERİLERDE Enflasyon oranları da yüzde 2.5 seviyesinde. Tüm dünyada gözler ABD ekonomisinde; 'Büyüme devam edecek mi, etmeyecek mi? Enflasyonda artışı sürer mi, sürmez mi? ABD 10 yıllık tahvil faizleri artmaya devam edecek mi, etmeyecek mi?' sorularının cevaplarına çevrildi. 23 Temmuz'da kimin iktidar olacağının bir önemi yok. ABD ekonomisiyle ilgili iyi tahminde bulunanlar kazanacak. Peki ABD ekonomisi nereye gidiyor? Son dönemde en önemli gösterge 10 yıllık tahvillerin faizi. Kısa bir süre öncesine kadar faizler yüzde 4.50 seviyesindeydi. Artan para arzını etkisiyle hafif tırmanışa geçti. Geçtiğimiz günlerde de 5.32'ye ulaşarak herkesin yüreğini ağzına getirdi. Uzmanlar 6 ay önce faizlerin maksimum 5.60'a kadar yükseleceğini öngörüyordu. Şimdiden bunun yarısı gerçekleşti. Peki yükseliş devam eder mi? ABD para basmaya devam ettiği sürece enflasyon ve faizlerde yükselişin sürmesi bekleniyor. Merkez Bankaları özellikle enflasyon ve kur politikalarının denetim altında tutulabilmesi için 'geniş para arzı' olarak da adlandırılan M2 gibi ölçüm ve denetim mekanizmalarını kullanıyorlar. Bu da özellikle dolaşımdaki nakit para ve rezervlerin sıkı takibini gerektiriyor. GENİŞ PARA ARZI ARTTI ABD'de geniş para arzı yani M2, 2003 yılından bu yana yüzde 44 artarak 7.2 trilyon dolara ulaştı. Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi para arzındaki artış trendi sürüyor. Bu durumun ne kadar daha süreceği bilinmiyor. Bakalım herkesin dilinde dolaşan 'küresel sermaye' ileride başımıza ne çoraplar örecek?