Çocukluk döneminde geçirilen bir veya iki ciddi güneş yanığı, ileriki yaşlarda deri kanseri gelişimi açısından risk oluşturuyor. Bu nedenle çocuğunuzu güneşten koruyun.
Yaz mevsiminin gelmesiyle pek çok kişi soluğu tatil beldelerinde alırken, birçoğu da tatil planları yapmaya başladı bile. Çocukların en sevdiği mevsim yaz, deniz kenarında ya da havuz başında oynanan oyunlarla unutulmaz anlar yaşatıyor. Ancak, saatlerce güneş altında kalan çocukların sağlığını bekleyen çok önemli bir risk var: Cilt kanseri. Çocukluk döneminde geçirilen bir veya iki ciddi güneş yanığının ileri yaşlarda deri kanseri gelişimi açısından önemli bir risk oluşturduğunu söyleyen uzmanlar, anne-babaları yaz aylarında çocuklarını güneşten korumak için önlem almaları konusunda uyarıyor. Küçük çocuğu olanların güneşe karşı bir kat daha fazla tedbir alması gerekiyor. Günümüzde ozon tabakasının delinmesine bağlı olarak ultraviyole denilen zararlı ışınlar yeryüzüne süzülmeden geliyor. Bu durum güneşin cilde verdiği zararın daha da artmasına yol açıyor.
DERİLERİ ÇOK HASSAS UVA ışınları cildin derin tabakalarını etkiliyor ve böylelikle cilt kanseri riskini artırıyor. Özellikle de küçük çocuklar açısından bu risk hayli yüksek. Bu da bebeklerin ve çocukların hassas derilerinin güneşin zararlı ışınlarını yeterince tolare edememesinden kaynaklanıyor. Güneşin ciltte yaptığı tahribatlar, kızarıklık ve batma hissiyle kendini gösteriyor. Kızarıklıkla birlikte ağrı ve şişme de olabiliyor. Bu belirtiler birinci derece güneş yanığında ortaya çıkıyor.
İKİNCİ DERECE YANIK Ancak ciltte tahribat fazla ise deride içi su dolu baloncuklar oluşuyor. Böyle bir tablo gözlendiğinde yanık artık ikinci derece olarak anılıyor. Uzmanlar, bir kere su toplamış güneş yanığına maruz kalan bir çocuğun deri kanserine yakalanma riskinin, yanığı olmayanlara göre iki kat fazla olduğuna dikkat çekiyor. Çocukları korumak için yüksek faktörlü güneş kremlerinin kullanılması gerektiğinin altı çiziliyor.