Küçümsenen büyük ameliyat: SÜNNET TOPLUMSAL olarak geleneksel ritüelleri dışında, sünnet ciddi bir cerrahi müdahaledir. Küçük bir işlem olarak algılanan sünnet aslında ileride bazı sorunlara yol açabilen ve ciddiye alınması gereken birameliyattır. Zamanlaması, yapılma şekli ve oluşabilecek sorunların bilinip önlem alınması sünnetin sorunsuz atlatılmasında, çocuğun ilerideki cinsel yaşamında önemli rol oynar.
NEZAMANYAPILMALI? Ülkemizdegenellikleaileninhazırolduğuzamanyapılansünnetvebunuvazgeçilmezparçasıolansünnetdüğünleri,gerçekteçocukhazırolduğundayapılmalıdır. Bilimsel veriler sünnetin çocukların psikolojik gelişimleri açısından da önemli rol oynadığını gösteriyor. Çocuğunpsikolojikgelişimininetkileneceğiyaşlardayapılansünnetişlemi,enanlayışlıailelerdebileuzunyıllarizlerinibırakabiliyor. Çocuk gelişim uzmanlarının önerdikleri yaş aralıkları iki yaş öncesi veya yedi yaş sonrasıdır. Arada kalan yaşlarda çocukların beyinlerinde penisleri ile ilgili gelişmeler sürdüğünden "penisininkesilmesi" korkusu bulunmaktadır ve sünnet, tıbbi gereklilikler dışında önerilmemektedir. Tıbbi olarak da bizler, iki yaş altında bu işlemin yapılmasını, hatta mümkünse doğum sonrasındaki biriki gün içerisinde gerçekleştirilmesini tavsiye ediyoruz. Bunun nedeni, yenidoğanda penisteki acı duyusunun azlığı ve doku tamir işlevlerinin çok daha hızlı olmasıdır. Bebek bir-iki günlükken yapılan sünnetlerde, sünnet derisi bebeğin göbek derisinden bile önce iyileşmektedir.
LOKALMİ,GENELANESTEZİMİ? Sünnet, lokal veya uyutularak yapılabilir. Bir yaşın üzerinde, "pipisinin kesileceği" korkusunu yaşayan çocuklarda bölgesel uyuşturma ile (lokal anestezi) yapılan sünnet, beraberinde travmalara yol açabilmektedir. Bu nedenle başka bir engel yok ise bir yaş üzerindeki bebeklerde ve çocuklarda sünnetin hafif bir uyutulma ile yapılması önerilmektedir. Yinesünnetinbircerrahiişlemolduğunuvurgulayarak,buişlemineğitimlitıpdoktorlarıtarafındanyapılmasıgerekliliğininaltınıçizmekisterim. Bazen basit görülen bu işlemler sonucunda yapılan hatalar çocuklarda hayatı boyunca geri dönülmez zararlara yol açabilmektedir. İşlem öncesinde de çocukların doktor tarafından değerlendirilmesi ve gerekirse bazı testlerin yapılması yine sünnet komplikasyonlarının önlenmesinde rol oynar. Peniste olabilecek bir anormalliğin fark edilmesi ve sünnet işleminin ona göre planlanması da bu işlemin bir parçasıdır.