Sınav sabahı kahvaltı önerileri
OKS'ye girecek öğrencilere uyarı: Sınav sabahı doğru kahvaltı, stresi ortadan kaldırabilir. Kahvaltıda peynir, yumurta, tahin, maydonoz ve meyve yiyin.
*** Dünyanın sonu değil
Yarın yapılacak OKS sınavına hazırlanan binlerce öğrenci için büyük gün geldi Uzmanlar uyardı: Paniklemeyin ve rahat olun, başarının sırrı bu.
Yıllardır hayatlarının sınavına hazırlanan öğrenciler için büyük gün kapıya dayandı. Ancak yarın yapılacak sınav nedeniyle heyecan ve kaygılar da en üst düzeye ulaşmış durumda. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'deki öğrencilerin yüzde 70'i sınav kaygısı yaşıyor. Uzmanlar ise sınavın "hayatın sonu" gibi algılanmasına karşı çıkıyor.
BEDENSEL ETKİLER Kaygı, kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında yaşadığı, bedensel, duygusal ve zihinsel değişimlerle kendisini gösteren bir uyarılmışlık durumudur. Kişi duygusal ya da fiziksel baskı altındayken ortaya çıkan bir tepkidir. Topluluk karşısında konuşmaya başlayacağımız anda soluk alıp vermemiz hızlanır, terlemeye başlarız, kalbimizin sesi yavaş yavaş yükselir. Bunlar, hafif tedirginlik duygusuyla bizi rahatsız eder. Benzer duyguları, bizim için önem derecesi yüksek bir sınava girerken de yaşarız. Genel olarak insanlar kaygıyı gelecekle ilgili karamsarlık, başarısızlık, endişe, umutsuzluk, karışıklık duygularıyla birlikte dile getirir. Sınav kaygısı da böyle başlar. "Sınavı kazanamazsam her şey biter, hayatım mahvolur, herkese rezil olurum." Bunlar her yıl milyonlarca genç insanın yaşadığı ya da kafasından geçen düşüncelerdir.
MOTİVASYON KAYNAĞI Yaşam süreci boyunca birtakım iniş çıkışlarımızın olması çok doğaldır. Hayatımız boyunca birçok sınavla karşılaşırız. Bilgilerimizi iyi kullanabildiğimiz sürece aşılmayacak sınav yoktur. Bilimsel açıdan olaya bakıldığında ise aşırı olmadığı sürece, kaygı duymanın kişiyi motive ettiği görülmektedir. Önemli olan, eksiklerimizi ve bunları giderme yollarını bulmak ve kaygının bireyi engelleyecek kadar büyümesine izin vermemektir.
STRESİNİZİ YÖNETİN Öte yandan, kaygı düzeyi normal olan kişiler sınav durumlarını başarılarının test edileceği bir fırsat olarak değerlendirirken, kaygısı normalin üzerinde olan kişiler bu durumları bir tehdit olarak algılarlar. Yapılan araştırmalar, sınav kaygısı yüksek olan kişiler için en büyük sorunun, daha önce öğrenilenleri sınav sırasında hatırlayamamak olduğunu ortaya çıkartmaktadır. Bu bulgular da, sonuçtaki düşük performansın, bu kişilerin yetersizliğine değil, olumsuz düşüncelerinin yarattığı kaygıya bağlanabileceğini göstermektedir.
|