Sebebi hâlâ bilinmeyen kekemeliği 'hastalık' olarak görmeyen uzmanlar, kadınlara göre erkeklerin üç kat fazla kekelediğini belirtiyor.
Değişik toplumlarda değişik sıklıklarla görülen kekemeliğe, erkeklerde daha çok rastlanıyor. Uzman odyolog ve psikolog Sevtap Babayiğit, erkeklerin kadınlara oranla üç kat daha fazla kekemelik sorunuyla karşılaştığını belirtiyor. Kekemeliğin aslında bir hastalık olmadığını anlatan Babayiğit, "Tedavideki amaç, iyileştirmek değil, konuşmanın akıcılığında düzeltmeler yaparak iletişimin kalitesini artırmak olmalı" diyor.
OKUL ÖNCESİ BAŞLIYOR Pek çok açıdan kekemelik bir çeşit çocukluk rahatsızlığı olarak sayılabilir. İleri derecede kekemeliği olan yetişkinler de mevcuttur ama hemen hemen tüm vakalarda rahatsızlık okul öncesi çağlarda ortaya çıkıyor. Kekemeliğin ciddiyeti zaman içinde farklılıklar gösteriyor.
İLGİNÇ VAKALAR Bazen kendiliğinden ortadan kalkarken, bazen de çok ciddi bir tablo yaşanabiliyor. Bazı kekemelerin yalnız başınayken veya bir hayvan ya da bebekle konuşurken, şarkı, şiir söylerken, hatta küfrederken hiç kekelemedikleri biliniyor. Bir tiyatro oyununda kendi dışındaki kişiliği oynayan kekemenin gayet akıcı konuştuğu veya birkaç lisan bildiğinde sadece bir lisanda kekelediği de görülüyor.
DÖRT FARKLI TİPİ VAR Konuşmanın akıcılığı ile ilgili bir iletişim bozukluğu olan kekemeliğin dört tipi bulunuyor. Bunların dikkat çekecek kadar anormal duraklamalar, ses veya heceleri uzatmalar, tekrarlar ve bazı 'patlamalı sesler' denilen harfleri çıkartmadaki zor ataklar olduğu belirtiliyor. Kekemelerin çoğu konuşmalarını daha akıcı hale getirme amaçlı pek çok strateji kullanabiliyor, ama bu stratejiler zaman içinde sorunu çözmediği gibi çok daha karmaşık bir ızdıraba dönüştürebiliyor. Bu da kekeleyen kişide psikolojik sorunların ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.
YAKLAŞIMLAR Kekemelere nasıl yaklaşılacağını bilmek, onların sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Kekemeler kendilerinin 'nasıl' değil, 'ne' söylediklerine dikkat edilmesini tercih ediyor. Ayrıca karşılarındaki kişilerin mimik ve yüz ifadelerine oldukça duyarlı olan kekemeler, çok alıngan oluyor. Bu durum ergenlik çağındaki kekemede daha belirginleşiyor.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ Oldukça uzun süren kekemeliğin tedavisi seanslar halinde uygulanıyor ve değişik yöntemler kullanılarak tedaviden başarılı sonuçlar elde ediliyor. Tedavi öncesinde hekim ile kekeme arasında ne istenildiğine kesin karar verilmesi, fikir birliğine varılması ve kriterlerin belirlenmesi gerekiyor. Hekimin her tedavi metodundan haberdar olması ve hastasını tanıdıktan sonra hangi metodla tedavi uygulayacağında başarılı sonuç alacağını bilmesi ve ona göre kendini, hastasını yönlendirmesi önem kazanıyor. Bazı kurumlarda yarım saat süren seanslar, nefes egzersizleri ve grup terapisiyle de tedavi destekleniyor.