Konutta 10 yıl, taşıtta ise 3 yıl vade tercih ediliyor
Konut kredilerinde 20 yıla kadar uzayan vadeler sunulmasına rağmen tüketiciler ağırlıklı olarak 10 yıllık krediyi tercih ediyor. Taşıtta ise en çok 3 yıl vade seçiliyor.
Mortgage sistemi henüz hayata geçmedi ama bankalar 20 yıla kadar vade yapıyor. Buna rağmen Türk halkı konut finansmanında en fazla 61 ay ile 120 ay arasında borçlanıyor. Ağırlıklı olarak da 120 ay yani 10 yıl vadeli krediler tercih ediliyor. Taşıt kredilerinde ise en çok 3 yıl vade seçiliyor. Merkez Bankası verilerine göre; 25 Mayıs itibarıyla tüketiciler 51 milyar YTL'lik kredi kullandı. Kredi kartları dahil edildiğinde bu rakam 73 milyar YTL'ye çıkıyor.
FAİZ HIZLA DÜŞERSE UZAR Toplam krediler içerisinde kullanılan konut kredisi miktarı 24.5 milyar YTL. Geçen yıl bu rakam 19.2 milyar YTL seviyesindeydi. Kredilerin vade yapısına bakıldığında ise 1- 12 aylık vade dilimi arasında sadece 88.9 milyon YTL'lik borçlanmaya gidildiği dikkat çekiyor. 13-36 aylık vadede rakam 1.7 milyar YTL'ye çıkıyor. Kredide vadede 3 yılı geçtikten sonra rakam da artıyor. 37-60 ay vade diliminde kullanılan kredi miktarı 6.9 milyar YTL. Konut kredilerinin 11.3 milyar YTL ile 61-120 aylık vadeler arasında yoğunlaştığı dikkat çekiyor. 10-15 yıllık vadeler arasında kullanılan kredi miktarı 3.6 milyar YTL'ye ulaştı. Tüketicilerin faizler yüksek olduğu için uzun vadeli borçlanmayı tercih etmedikleri belirtiliyor. Mortgage sisteminde borçlanma yapısında önemli değişim beklenmiyor. Uzmanlar, tüketicilerin 3- 10 yıl arasındaki vadeleri tercih edeceğini belirtiyor. Ancak faizlerin önemli oranda düşmesi halinde ABD ve AB'deki gibi 30 yıla varan vadelerde borçlanmaya gidilebileceği vurgulanıyor. Bu arada, tüketiciler konut finansmanında ağırlıklı olarak YTL'yi tercih ediyor. Konut kredisi için kullanılan döviz kredisi miktarı 1.5 milyar YTL seviyesinde.