Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 01 Haziran 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Çürük yaşa bakmıyor
Dişlerini korumak için...

Çürük yaşa bakmıyor

Yetişkinler gibi bebeklerin de dişleri tehlikede Akşamları şekerli süt içirilerek uykuya yatırılan bebeklerde 'biberon çürüğü' ortaya çıkıyor İşte miniklerin diş sağlığı ile ilgili soru ve yanıtlar.



* Pedodonti nedir? Pedodonti (çocuk diş hekimliği); bebeklerin, 14 yaşına kadar çocukların ve özel ilgi gerektiren bireylerin ağız ve diş sağlığı sorunları ile uğraşan diş hekimliğinin bir dalıdır.

* Çocukların çürüksüz bir ağıza sahip olmaları mümkün mü? İlk dişleri çıkar çıkmaz, ardından da altı ayda bir dişçiye götürülmesi gerekir.

* Beslenmenin çürükten korunmadaki önemi nedir? Ne yediğinizden çok, hangi sıklıkla yemek yenildiği diş çürüğü oluşması açısından önemlidir. Ara öğünlerde tüketilen gıdalar, dişler fırçalanmadığı için çürüklere yol açabiliyor.

ERKEN TANIŞMA
* Hangi gıdalar dişler için yararlı, hangisi zararlıdır? Dişler fırçalandığı müddetçe zararlı gıda diye bir şey yoktur.

* Çocuğumun ilk diş hekimi ziyareti ne zaman olmalı? İlk süt dişi sürer sürmez veya birinci yaş gününden önce diş hekimine götürmeniz gerekmektedir. İlk dişin sürmesi genellikle 6. ay ile 12. ay arasındadır.

* Fluorid tabletlerle fluoridli diş macunu kullanabilir miyim? 10 sene önce fluorid tabletlerinin çürükten korunmada en etkili yöntemlerden birisi olduğu düşünülüyordu. Günümüzde topikal fluorid (diş macunu ve hekimin direk fluorid tedavisi) uygulamalarının çürük önlemede en etkin yöntemlerden birisi olduğu ispatlanmıştır.

* Fissür Sealant (Fissür Örtücü) nedir? Fissür örtücüler azı dişlerin çiğneme yüzeylerindeki küçük girinti ve çıkıntıların kapatılmasında kullanılan akıcı kıvamda bir dolgu maddesidir.

* Çocuğumun dişlerini ne zaman fırçalamaya başlamalıyım? İlk dişlerin çıkması ile birlikte yumuşak kıllara sahip küçük başlı bir diş fırçası ile yuvarlak hareketler yapılarak dişler ve dişetleri fırçalanmalıdır.

* Süt dişleri çok mu önemli? 'Süt dişidir nasılsa düşer' mantığı yanlış bir inanıştır. Çünkü süt dişlerinin sağlıklı olması daimi dişlerin ve çevre dokuların gelişimini de olumlu yönde etkileyecektir. BİBERONLAR

* Küçücük bebeğin ne gibi bir diş sorunu olabilir ki? Diş sorunları erken dönemde başlar. En sık görülen sorun; "Erken Dönem Çocukluk Çürüğü" (Biberon Çürüğü) denilen çok hızlı ilerleyen ve yıkıcı bir diş çürüğüdür. Çocuğunuz özellikle biberonla besleniyor veya düzensiz öğün alıyorsa bu çürük şekli açısından risk altında olabilir.

* Çocuğumu "Biberon Çürüğü" nden nasıl koruyabilirim? Bir yaşına girdikten sonra onu biberonla değil bardaktan içmesi konusunda bilinçlendirin. Özellikle uyku esnasında çocuğun biberonla uyuması sütün/meyve suyunun veya şekerli ballı sütler çürüklere sebep olur.

* Parmak emmesi zararlı mı? Bebeklerin 2 yaşına kadar parmak emmeleri normaldir. 4 yaşına geldiği halde bu alışkanlığını sürdürüyorsa çene kemiğinde ve daimi dişlerde ilerde çapraşıklık sorunları (ortodontik problemler) görülebilir.

* Dişlerin çıkma zamanları hakkında bilgi verebilirmisiniz? Süt dişlerinin sürme zamanları her çocukta farklı olmaktadır. Genel olarak ilk süt dişi 6-9 ay içersinde alt ön keser dişin sürmesi ile başlar ve 2.5-3 yaşlarında süt azı dişlerinin sürmesi ile sonlanır. Bu dönemlerde dişetlerinde kızarıklık ve şişliklerin olması çok doğaldır. Diş sürmesinden önce bebeğinizin ateşi çıkabilir, tükürük akışı artabilir ve huzursuz olabilir. Bu sıkıntıları rahat atlatabilmek için diş kaşınmasında kullanılan dişlikler, soğuk kaşık veya soğuk ve ıslak bir bez ile dişetlerinin silinmesi çocuğunuzu rahatlatacaktır.

YERİNDEN ÇIKARSA...
* Darbe sonucu diş yerinden oynarsa ne yapmamız gerekir? Eğer bu süt dişi ise; dişi alın ve derhal diş hekiminize başvurun. Eğer diş, çene içersine darbe sonucu gömülmüş ise genellikle tekrar sürüp eski şekline dönecektir. Fakat bu durumda da derhal diş hekimine başvurmanız gerekir. Eğer daimi dişi darbe sonucu yerinden çıkmış ise, o zaman dişi yerine oturtmayı deneyin. Eğer bunu başaramıyorsanız, dişi çocuğunuzun dilinin altına yerleştirin veya bir bardak süt ya da suyun içersinde tutarak diş hekimine getirin. Çıkan dişin kök yüzeyinin kurumaması için acil olarak diş hekimine getirilmesi tedavinin başarısı açısından önemlidir. Eğer darbe sonucu diş ağız içersinde öne, arkaya, sağa veya sola doğru yer değiştirmiş ise eski konumuna parmağınız ile yerleştirmeye çalışın ve en kısa sürede diş hekiminize başvurun.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
100 ünlü yüz'Sinop' adında aşk saklı
Bir ara sapıttımCem Yılmaz'ın Porsche aşkı
Erken hüsranOkan farkıyla
Mahsun'la büyüdümErgenç evleniyor
Bir başkadır Ayten AlpmanKiloların nedeni
Ailesiyle tanıştıKedim, köpeğim ve ben
10 dakika güneşlen...Hatırla Sevgili-138
Acil ServisÇelebi Çiçek ile tarot kartları
Aşk mesajlarıİşte mini modeller
GÜNCEL
Kör Kör kazık
Trene atılan taşla gözünden yaralanan kadın, körlük riskiyle...
Can dostu devlet
5 yıldızlık baba
Tespih gitti ağalık bitti
Rus şifreyi kırıyor Türk...
Dekan sekreteri ölümü seçti
Halka güven, suçluya korku...
SPOR
Lincoln'la Lincoln'la gelecek
Yaşı nedeniyle başta başkan Özhan Canaydın olmak üzere bazı...
Ne dediyse tersi oldu!
Sağlam'la 2010'a kadar
Avrupa'yı istiyorum
2008'in anahtarı Bosna'da
Mondi de FC Köln'de
Enflasyonun ilacı: Fener
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağmurlu 25°C 16°C 
ANKARA Çok Bulutlu 27°C 15°C 
İZMİR Az Bulutlu 32°C 19°C 
ANTALYA Az Bulutlu 26°C 19°C 
ADANA Az Bulutlu 28°C 18°C 
EKONOMİ
IMKB E: 47.081,490 D:% 1,74
DOLAR S: 1,321 D:% -0,86
EURO S: 1,777 D:% -0,70
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu