Kamu Personeli Seçme ve Yerleştirme Sınavı 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Peki bu sınava kimler girebilecek ve atamaları ne şekilde olacak? Sınavla ilgili tüm bilinmeyenleri, uzman Erdal Aydın cevaplıyor.
* Asli veya aday devlet memuru olarak çalışanlar, KPSS (A) Grubu kadrolara yönelik 2007 KPSS'ye başvurabilir mi? Asli veya aday devlet memurlarının, kamu kurum ve kuruluşlarında kariyer kadrolar dediğimiz KPSS (A) Grubu kadrolarına yönelik KPSS (A)'ya girmeleri mümkün.
* Kamu kurum ve kuruluşlarında asli veya aday devlet memuru olarak çalışanlar, müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı gibi sınavları kazanmaları halinde ilgili kurumlara naklen atamaları yapılabilir mi? Devlet memurları, KPSS (A) Grubu sınavı sonucuna göre, kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı sınavını kazanmaları sonucunda, ilgili kurumlara, çalıştığı kurumun ve sınavını kazandığı kurumun muvafakatıyla atanabiliyor.
* Devlet memurları öğretmenlik için yapılan KPSS'ye girerek öğretmenlik mesleğine atanabilir mi? Bu durumda atanamazlar. Ancak, Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 8. maddesine göre, adaylar, bakanlıkça aranan şartları taşımaları halinde, öğretmenlik için KPSS'ye girmeden, çalışmış oldukları kurumlardan muvafakat almaları kaydıyla resmi eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanabilir.
* Devlet memurluğundan istifa eden devlet memurları KPSS'ye girmeden öğretmenliğe atanabilir mi? Devlet memuru olarak çalıştıktan sonra görevlerinden ayrılanlar, Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 8. maddesine göre KPSS'ye girmeksizin, açıktan ilk atama biçiminde eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanabilir.
* Ziraat fakültesi mezunu ve pedagojik formasyonu olanlar, KPSS-Öğretmenlik Sınavı sonuçlarına göre öğretmen olarak atanabilir mi? Mezun adaylar pedagojik formasyon dersi almış olmaları, KPSS'ye girmeleri ve ilgili alanlarda öğretmen ihtiyacı olması durumunda, puan üstünlüğüne göre öğretmenliğe atanabiliyor.
* Sözleşmeli olarak görev yapanlar, KPSS sonucuna göre kadrolu öğretmenliğe geçebilir mi? Sınav sonuçları 2 yıl süreyle geçerli oluyor. Bu nedenle sözleşmeli öğretmenlerin işlemleri, kadrolu öğretmenlik için gerekli şartları taşımaları durumunda, KPSS puanları göz önünde bulundurularak yapılıyor.
* Öğretmenliğe atanmada pedagojik formasyon dersi almak gerekli midir? Öğretmenliğe atanabilmek için orta öğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans, pedagojik formasyon, ilköğretim sınıf öğretmenliği sertifikası ve İngilizce öğretmenliği için İngilizce öğretmenliği sertifikası programlarından birinin başarıyla tamamlanmış olması gerekiyor. Bu noktadan hareketle öğretmenlik mesleğine atanacak adayların mutlaka pedagojik formasyon almış olmaları gerekiyor.
* Öğretmenliğe atanmada belli bir yaş sınırı var mıdır? Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 6. maddesine göre, öğretmenliğe ilk defa atanacaklar bakımından, başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak şartı aranmaktadır.
* Kimler öğretmen olarak atanabilir ? Öğretmen atamaları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Talim ve Terbiye Kurulu'nun 119 sayılı kararında belirtilen yükseköğretim programlarından lisans düzeyinde mezun olanlar arasından, 'alanlar' (branşlar) itibarıyla gerçekleştiriliyor.