'Karnı burnunda' olmak sıcak yaz günlerini evde geçirmenizi gerektirmiyor. Sorunsuz bir gebelik geçiriyorsanız ve doktorunuz izin veriyorsa seyahat edebilir, hatta denize bile girebilirsiniz.
Karnında taşıdığı yavrusuna zararı olacağını düşünerek yaz tatiline çıkmaktan korkan pek çok kadın, kendini eve hapsediyor. Oysa ki, hamilelikte iyi planlanmış bir tatil hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı açısından oldukça faydalı. Yapılacak ilk iş doktorunuzla görüşüp, tatile çıkmanın sizin için sakıncası olup olmadığını öğrenmektir. Öyle ki, son kontrolünüzden geçtikten sonra bavulunuzu toplamaya başlayabilirsiniz. Ancak, gideceğiniz tatil yöresinde kolaylıkla ulaşılabilen, 24 saat hizmet bulabileceğiniz tam teşekküllü bir sağlık merkezinin bulunduğundan emin olmalısınız.
UÇAKLA SEYAHAT Seyahate çıkarken uçak yolculuğunu tercih etmekte serbestsiniz. Op.Dr. Asena Ayar da, basınç kontrollü kabinlerde yapılan hava yolculuklarının güvenli olmakla birlikte birçok havayolu şirketinin gebenin sağlık durumunun uçmasına engel teşkil etmediğini gösteren sağlık raporu istediğini belirtiyor. Ancak deniz aşırı ve çok uzun mesafe uçuşlar önerilmiyor. Her türlü yolculukta gebenin 2 saatte bir en az 5 dakika dolaşması, bel ve bacak ağrılarını azaltması açısından gereklidir. Gidilen tatil yöresinde de güneş ışınlarının en zararlı olduğu öğle saatlerinde sahilde olmak yerine gölgede dinlenilmeli, bu saatlerde yorucu herhangi bir açık hava aktivitesinden kaçınılmalıdır. Gebe için denize girmek oldukça faydalı ve rahatlatıcı bir egzersiz şeklidir. Ancak yüzmek için havuz tercih ediliyorsa, havuz suyundaki yüksek klorun 'vulvovajinal mantar' enfeksiyonlarına sebep olabileceği unutulmamalıdır. Düşme ya da karın bölgesine travma olasılığı yüksek, ani basınç değişiklikleri yaşatabilecek sporlardan, aktivitelerden (su kayağı, rafting, yamaç paraşütü, scuba, ata binmek vb.) uzak durulmalıdır.
YEMEKLERE DİKKAT! Anne adayı için tatilde beslenmeye dikkat etmek, kullandığı vitamin ve mineral desteklerini önerildiği şekliyle almak çok önemlidir. Yemeklerde çiğ sebze ve meyveleri tüketirken iyice yıkanmış, etlerin iyi pişmiş olduğuna dikkat edilmelidir. Yöresel yemekleri yerken temkinli olunmalı, şüphe duyulan besinler tüketilmemelidir.
TEHLİKELER Beslenme programı tatil haricindeki gibi devam etmelidir. Tüm tedbirlere karşı ortaya çıkabilecek bulantı, kusma ve ishalle kendini gösteren besin zehirlenmeleri, ateşli durumlar, dinlenmeyle geçmeyen kramplar, baş ağrıları dikkate alınmalıdır. Böyle bir durumda, doktorla haberleşerek en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.