Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 21 Mayıs 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
'Ekonomiye dikkat'
'Maçtaki olaylara üzüldüm'
Ece'nin Aynası

Işın Çelebi'den 2 önemli mesaj



Eski ekonomi bakanı, yeni Cimbom yöneticisi Işın Çelebi'den iki net mesaj: Koalisyon geliyor, ekonomiye dikkat. Galatasaray'ın borcu makul seviyede

***

'Ekonomiye dikkat'

Türk siyasetinin önemli isimlerinden, 15 yıllık milletvekilli olmuş, 5 yıl Bakanlık yapmış, şimdi kendi danışmanlık şirketinin yanısıra Galatasaray Spor Kulubünün de Yönetim Kurulu Üyesi olan Işın Çelebi ile siyaset, ekonomi ve Galatasaray'ı Mecidiyeköy'de Ali Sami Yen Stadı yanında konuştuk.

Siyasetteki son birleşmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Partiler arası DYP-Anavatan ve DSP-CHP birleşmeleri toplumun istediği nitelikte. AK Parti'nin karşısında bu partilerin birleşmesi sivil toplum kuruluşlarının ve mitinglerin sonucu ortaya çıktı. Türkiye'de siyasette yeni bir sürecin başladığını gösterir. Seçim sonucu Türkiye'de önemli değişiklik oluşturacak.

Ne gibi bir değişiklik? Parlamento yapısına bağlı. 4 partili çok parçalı koalisyon veya 2-3 partili Meclis çıkabilir.

Siz tekrar siyasete girmeyi düşünüyor musunuz? Teklif geliyor mu? 2002'de siyaseti bıraktım. Bugün için talebim yok. Bir çok kuruluştan teklifler oldu. Şu an en önemli hedefim, Seyrantepe Stadı'nın bitirilmesini sağlamak ve Riva dahil GS'ın finansal sorunlarını aşacak projeleri temin etmek.

İSTİKRAR SERMAYE GETİRDİ

Mevcut hükümeti beğeniyor musunuz? 2002-2007 arasında ekonomik yapıda bir istikrar oluştu ve enflasyonun düştüğünü görüyoruz. Geçmiş 4 yıllık dönemde ekonomide belli hedefler tutturuldu. Buna karşılık, işsizlik ve güven problemleri de arttı. Ama büyümedeki istikrar yabancı sermaye girişini hızlandırdı. Bugünkü istikrarı yabancı sermayeye borçluyuz.

Ne demek istiyorsunuz? Bugün bono piyasasında 41 milyar YTL ve IMKB'nin yüzde 67'si yabancı fonların elinde. Türkiye dünyadaki değişimlere çok duyarlı hale geldi. Bundan sonra dünyadaki gelişmeler Türk ekonomisini yakından ilgilendirecek.

AB VE IMF İLE DEVAM


Ekonominin dümeninde siz olsanız ne yapardınız? Türkiye'nin dışa açılma sürecinin ve yabancı sermaye girişinin devam etmesinin çok doğru olduğunu düşünüyorum. Hem finansal piyasalarda, hem dış ticaret alanında Türkiye'nin daha fazla pay alması gelişmesine katkıdır. AB ve IMF ile işbirliğini sürdürmelidir.

Ekonomide riskler nelerdir? Bugün siyasetle uğraşmaktan ekonomideki riskleri gözardı ediyoruz. Türkiye yabancı kaynak girişini sürdürecek şekilde dışa açılım sürecine devam etmeli. Siyasetteki gerginlik yabancı sermaye için soru işareti yaratabilir. Seçim atmosferini sürdürürken ekonomideki çarklar ileriye doğru dönmelidir.

İşadamlarımız açısından durum nasıl? Yatırımlarını durduruyorlar mı? İşadamlarımız Türkiye şartlarına alışkın oldukları için devam ederler. Yabancılar Türkiye'yi bilmiyor. Dünya kamuoyu ve piyasalar Türkiye'yi yakından takip ediyor.

Başka risk var mı? Diğer bir riskimiz, 2008'de talebe göre enerji arzında bir açık oluşması. Bugünden dengelemek için çaba göstermeliyiz. Enerjiye yatırım yapanların müktesep hakları korunmalı ve onlar desteklenmelidir. Böylece enerji sektöründe ciddi yatırım yapılması imkanı sağlanabilir ve Hukuk önünde herkes eşit olmalıdır.

Faizler geçen yılki dalgalanmadan etkilenmişti, % 14'den % 24'e çıkmıştı. Şimdi ne olur? Faizler bugün yüzde 19'larda. Böyle bir dalgalanmada faizler yüzde 30'lara çıkar. Ekonomi çok dengede götürülmeli.

Seyrantepe projesini biraz anlatır mısınız? Ali Sami Yen Stadı 25 bin kişilik ve UEFA normlarında değil. Seyrantepe 52 bin kişilik. Yıllık 30 milyon dolar civarında gelir bekliyoruz. Burayı sadece futbol maçları için düşünmüyoruz. Yılda 100-150 gün kullanılabilecek. Üstü açılır-kapanır olduğu için konserler ve eğlence organizasyonları yapılabilir.

Ne zaman başlıyor? Son üç aydır ihale dosyası hazırlanıyor. Seyrantepe ihalesi mayıs sonunda yapılabilir. 30 Mayıs gibi ilan etmeyi planlıyoruz. Temmuz ortası temel atma noktasına gelebilir. 2 yıl da inşaat sürer.

Ali Sami Yen Stadı ne olacak? TOKİ değerlendirecek; onun geliriyle de finansman sağlanacak.

Bir de Riva projeniz var. GS'ın 1 milyon 175 bin metrekare arsasına yerleşim merkezi haline gelecek. Kentsel tasarım projesi yapılıyor. Uluslararası bir bankayla değerlendireceğiz. GS'a 100 milyon doların üstünde katkı olacak.


Ece Vahapoğlu

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Canavar işbaşında: 12 ölü...Yüksek acı
Gizemli kayboluşMasum değiliz
Keneden 4'lü saldırıKayıp Esra'nın cesedi bulundu
Scheffer'ı deprem sarstıYağdır mevlam toprak
Fırtına yelkenliyi vurdu300 hektar kül oldu
Zehir tacirlerine darbeRadikal hırsız yakalandı
2 er çatışmada yaralandıPKK sivilleri hedef aldı
Uyarınca canından olduTürk kahvesi atağa geçti
Ağlatan yarışmaMevlana'yı kim sevmez!
Yurtta cinsel taciz iddiasıBakanlık devrede
İmparator davasıSırça dünya
Bebelere asker!Külahta izdiham
Son anda durabildiTecavüzcü kalpten gidecekti
Gülümseextra
ÖSS Sosyal Cevap Anahtarı
EKONOMİ
Seçim Seçim durgunluğuna karşı kampanya silahı
Otomotiv satışları ilk 4 ayda yüzde 30 düştü. Seçim süreci de...
Kızılırmak'ta saadet bozuldu
Şimşek gitti, ML satışa geçti
Pardus, Savunma Sanayi...
İşçi gerçek enflasyon kadar...
'Kimyacı'nın, 120 bin $'lık...
Karadeniz gazının 'siftahı'...
MAGAZİN
Burhan Burhan Öcal'la sahnede 30 yıl
Dünyanın en hızlı parmaklarına sahip perküsyon ustası Burhan Öcal,...
'5. Kilometre'de Berna var...
Boğaziçili gençler Yalın'ı...
Destan destan fantazi
Her şeye rağmen değer!
Gürzap tiyatro açıyor
Sahne başka, hayat başka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağmurlu 25°C 16°C 
ANKARA Sağanak Yağmurlu 26°C 13°C 
İZMİR Sağanak Yağmurlu 23°C 16°C 
ANTALYA Sağanak Yağmurlu 26°C 20°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 30°C 19°C 
EKONOMİ
IMKB E: 46.001,740 D:% 0,31
DOLAR S: 1,329 D:% 0,04
EURO S: 1,792 D:% 0,08
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu