Güneşin yüzünü göstermeye başladığı şu günlerde uzmanlar uyarıyor: Katarakt ve görmeyi engelleyecek hastalıklara karşı, güneş ışınından gözlerinizi koruyun.
Güneşin göz sağlığımız üzerindeki olumsuz etkisini hemen herkes biliyor. Özellikle ozon tabakasındaki yırtılma ile birlikte yeryüzünün kısa dalga boylu güneş ışınlarına maruz kalması, ultraviyole ve kısa dalga boylu ışınlar gözlerimizi tehdit ediyor. Katarakt ve görme merkezinde 'makula dejeneresansı' adı verilen görme bozuklukları başta olmak üzere yaşam kalitesini bozan çok sayıda göz hastalığı da güneşle birlikte ortaya çıkıyor. Göz hastalıklarından bazılarının tedavi ile iyileştirildiğini söyleyen Op. Dr. Enver Çiçekdağı, bazılarının ise ne yazık ki tedavi edilemediğini belirtiyor.
GÖZLÜK KULLANIN Ultraviyole etki; oksijen kaynağına gözlüksüz bakan kişilerdeki gibi, gözlerde yanmabatma, sulanma, ışıktan rahatsızlık duyma, göz kapaklarını açmakta zorluk gibi şikayetlere yol açıyor. Ayrıca 'pterijyum' veya 'kuşkanadı' olarak bilinen gözün iç kısmında göz bebeğine doğru et yürümesi hastalığının da güneşli ve karlı bölgelerde yaşayan insanlarda daha sık rastlandığı belirtiliyor. Güneşin zararlı etkilerine karşı göz sağlığımızı korumak için güneşli havalarda, ışıktan rahatsız olmasak dahi, güneş gözlüğü kullanılması öneriliyor. Ancak güneş gözlüğü seçerken de çok dikkatli olunması gerekiyor. Gözlük camının rengi ve kalitesi sağlık açısından büyük önem taşıyor. Güneş gözlüklerinin bir kısmı renklerinin etkisiyle ultraviyole ışınlarını süzüyor. Diğer yandan güneş gözlüklerinin camları imal edilirken içerisine ultraviyole emici bir madde olan benzotriazol katılıyor. Gözü bozuk olup numaralı gözlük takmak veya kontakt lens kullanmak zorunda olanların da özellikle yaz aylarında gözlük ve lens seçiminde ültraviyoleyi süzen türleri tercih etmesi gerekiyor. Çünkü, renksiz camlar ve kontakt lensler de yıllardır ültraviyole emici madde katılarak üretiliyor.
KALİTELİ OLMALI Öte yandan işporta tezgahlarında satılan basit, kalitesiz güneş gözlükleri göz sağlığını tehdit ediyor. Hatta bu gözlüklerin renkli camların etkisiyle göz bebeğinin fazla büyümesine neden olduğu için ültraviyole ışınlarını direkt göze verdiği, mor ötesi bu ışınlarla körlüğe kadar ilerleyebilen hastalıklara yol açabileceği, gözde miyopik, hipermetrobik ya da astigmatik gibi kırılma kusurlarına neden olabileceği, uzun süre kullanıldığında ise iki göz arasındaki ilişkiyi bozarak, bulanık, hatta çift görme gibi kusurlar yaratıyor.
AMAN ÇİZİLMESİN! Güneş gözlüğü seçerken gösterilen titizliğin, kullanırken de gösterilmesi gerekiyor. Çünkü güneş gözlüğünün kaplaması çizilirse, UV ışınları gözlük camından süzülerek gözlere zarar verebiliyor. Bu yüzden gözlüğünüzü mutlaka kutusunun içinde taşıyın.