POAŞ'a 1 milyarlık vergi affının mimarı verginin eski patronu Saygılıoğlu.
Petrol Ofisi, 1.2 milyar YTL'lik vergi borcu için Maliye ile uzlaştı. Borç 275 milyon YTL'ye indi. Herkes şaşırdı. Bu ilginç uzlaşıda, Doğan Grubu adına pazarlığı Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu danışman sıfatıyla yönetti.
DOĞAN RİCA ETMİŞ Saygılıoğlu, hem vergi idaresinin eski patronu hem Gazi Üniversitesi'nde hoca. Yani böyle bir pazarlığı yönetmesi, etik ve yasal açıdan uygunsuz. Hoca, "Aydın Bey rica etti, kıramadım" dedi.
***
Doğan ve Maliye'yi Saygılıoğlu uzlaştırdı
POAŞ'a kesilen rekor vergi cezasında devreye Nevzat Saygılıoğlu girdi Borcun yaklaşık 1 milyar YTL'si silindi. Aydın Doğan, rahat bir nefes aldı.
Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi peçeleme operasyonu, uzlaşmayla sonuçlandı. Borçlu İş Doğan Petrol Yatırımları AŞ ile Petrol Ofisi AŞ'nin (POAŞ) birleştirilmesi sonrası ortaya çıkan cezasıyla birlikte yaklaşık 1 milyar 250 milyon YTL'lik vergi borcu, masada 275 milyon YTL'ye indirildi. Görüşmeleri Doğan Grubu adına Gelirler eski Genel Müdürü, Gümrük eski Müsteşarı ve Gazi Üniversitesi Maliye Profesörü Nevzat Saygılıoğlu yürütürken, masanın diğer tarafına Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu ve Maliye uzmanları oturdu. Günlerdir, gece gündüz devam eden görüşmelerin ardından sağlanan uzlaşmadan Aydın Doğan, yaklaşık 1 milyar YTL kârlı çıktı. Görüşmeleri yürüten Nevzat Saygılıoğlu, uzlaşmaya aracılık etmesi için Doğan Grubu'ndan teklif aldığını söyledi. Uzlaşma görüşmelerini yürütmesi karşılığında hiçbir maddi menfaat sağlamadığını belirten Saygılıoğlu, hazırlanan raporun çok güçsüz olduğunu belirterek, mahkemeye gidilmesi halinde POAŞ'ın daha karlı çıkacağını savundu.
BEN OLSAM DAVA AÇARDIM Saygılıoğlu, "Raporu okudum, çok güçlü değildi. Ben Doğan Grubu'nun yerinde olsam dava açardım" dedi. Saygılıoğlu, mahkemeye gidilmesi halinde davanın 2 yıldan fazla süreceğini belirtti. Saygıloğlu, şöyle konuştu: "Petrol Ofisi'nin yabancı bir ortağı var ve tedirgin oluyor. Ayrıca hisseleri halka açık olduğu için küçük yatırımcı için büyük bir belirsizlik söz konusu. Yıllarca mahkemenin devam etmesi şirketin zararına bir durum. Bu yüzden Doğan Grubu parayı ödemeyi kabul etti." Birleşme konusunda Rekabet Kurumu ve SPK başta olmak üzere gerekli tüm kurumlardan izin alındığını da sözlerine ekleyen Saygılıoğlu, "Eğer rapor çok güçlü olsaydı, Maliye bu konuda uzlaşmaya gitmezdi. Böyle bakınca, 275 milyon YTL önemli bir para ve bir ay içerisinde Maliye'nin kasasına girecek" diye konuştu.
YORUM FARKI Diğer taraftan dünyada ve Türkiye'de yapılan birleşme ve satın almalara dikkat çeken Nevzat Saygılıoğlu, yasanın bu haliyle yorumlanması halinde hiçbir birleşme ve satın almanın gerçekleşemeyeceğini ifade etti.