Depresyonla benzer belirtiler gösteren lohusalık sendromu mutlak tedavi gerektiriyor. Aksi halde sadece annenin değil tüm ailenin huzuru kaçıyor.
Kadınların hayatında önemli bir dönüm noktası olan doğum, kimi zaman beraberinde pek çok sıkıntıyı da getiriyor. Hesapta olmayan bu sıkıntıların başında lohusalık sendromu geliyor. Lohusalık sendromunda; yeni doğum yapmış olan anne, bebeğini kucağına aldıktan sonra hayal ettiği mutluluğu bulamıyor; sürekli ağlamak istiyor ve yavrusuna karşı yeterli ilgiyi gösteremiyor. Böyle bir durumda annenin kendini suçlaması ve duygularına anlam verememesi son derece doğal karşılanıyor..
TEDAVİ ŞART Lohusa sendromu, yani doğum sonrası depresyonun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Psikolog Aslıhan Kurt da, bu depresyonunun ortaya çıkmasına neden olabilecek riskli durumları şöyle sıralıyor:
RİSKLİ DURUMLAR * Annenin doğum sürecinde ya da doğum öncesinde psikiyatrik/ psikolojik bir rahatsızlığı olmuşsa,
* Sosyal desteği (eş, arkadaşlar, aile) yetersizse,
* İstenmeyen gebelik yapmışsa,
* Eşi ile ilişki problemleri varsa,
* Ailesinden ayrı ise,
* Bebeği huzursuzsa,
* Tiroid hormonlarında bir dengesizlik yaşanıyorsa,
* Hayatındaki diğer yaşam olayları stresli ise,
* Çocuklukta şiddete ve tacize maruz kalmış ise,
* Bebeği özürlü, prematüre ya da ciddi bir fiziksel hastalıkla doğmuş ise,
* Ekonomik durumu uygun değil ise, doğum sonrası depresyonunun oluşma riski vardır. BELİRTİLERİ NELERDİR? Depresyonda görülen belirtilere ek olarak, bu belirtiler annelik rolü ve bebeğe odaklı gelişiyor. Doğum sonrası depresyonun belirtileri şöyle sıralanıyor:
* Depresif, sürekli ağlamaklı ve kederli durum.
* Bebeğe ve çevresindeki herşeye karşı ilgisizlik/isteksizlik.
* Uyku bozukluğu (uykusuzluk ya da aşırı uyuma).
* Kilo kaybı, iştah azalması.
* Enerji kaybı.
* Fiziksel ve ruhsal sıkıntı, huzursuzluk duyma.
* Kaygı/sinirlilik.
* Konsantrasyon, hatırlama ve karar vermede güçlük.
* Ölüm ve intihar düşünceleri.
* Annelikle ilgili korkular.
Bu belirtileri yaşayan lohusalar için çeşitli tedavi yöntemleri öneriliyor. Doğum sonrası depresyonun, tedavisi olan bir rahatsızlık olduğunu söyleyen uzmanlar, önerilen tedavinin türünün, depresyonun seviyesine bağlı olduğunu belirtiyor. Doğum sonrası depresyonunun tedavisinde, başta antidepresanlar olmak üzere başka ilaçlar, ve psikoterapi yöntemi etkili oluyor.
DUYGULARI PAYLAŞMALI Ayrıca, doğum sonrası depresyon yaşayan kadınların bir destek grubuna katılmaları ve kendileri gibi bu sıkıntıyı yaşayan diğer kadınları dinlemeleri, duygularını paylaşmaları öneriliyor. İlaç alımı konusunda ise kullanılacak antidepresanların, bir psikiyatri uzmanının kontrolünde alınması gerekiyor.