Gebeliğin ilk aylarında yaşanan erken dönem kanamaları düşük tehdidi oluşturuyor. Çoğunlukla hafife alınan bulantılar ise kilo kaybı ve beslenme bozukluklarına neden oluyor.
Normal şartlarda sağlıklı gelişen ve ilerleyen bir gebelikte çok sıkıntılı dönemler izlenmiyor. Ama bazen düşük oranda da olsa kadınlar bir takım sıkıntılarla karşılaşıyor. Bunların başında ise gebeliğin ilk öğrenildiği günlerde çok sık görülen ve genellikle gebeliğin rahim içine yerleşimine bağlı erken dönem kanamaları geliyor.. Az miktarda olan bu kanamalar pek çok kadında ilaç tedavisi gerektirmeden kendiliğinden geçiyor. Ama yine de kanamaların kontrol altına alınması gerekiyor. Aksi halde düşük riski ortaya çıkıyor.
HER GELİŞME ÖNEMLİ Hamileliğin ilk dönemlerinde hemen her kadının yaşadığı mide bulantıları da sıkıntı yaratıyor. Kadın Sağlığı Uzmanı Dr. Nuri Ceydeli de, ilk 12 haftalık dönem içinde gebeliğin devamını sağlayan hormonların etkisiyle mide bulantıları görüldüğünü belirtiyor. Bazı anne adaylarında çok önemsiz olarak değerlendirilse de kimilerinde ciddi sıkıntılara, kilo kaybına, beslenme bozukluklarına, elektrolik dengesizliklerine sebep olabiliyor. Ayrıca beslenme alışkanlıkları ve gebeliğe bağlı insülin direncinin görülmesiyle kan şekeri seviyelerinde düzensizlikler yaşanabiliyor. 24-26'ncı haftalar arasında yapılan şeker yükleme testleriyle durum ortaya çıkarılıp, diyet yardımıyla kontrol altına alınabiliyor. Bazen ise iyi kontrol sağlanamadığından insülin kullanımına gerek duyuluyor.
ÇATLAKLAR BAŞA BELA... Tüm gebelik boyunca (tekiz gebelikler için) alınması önerilen ideal kilo 10-12 arasında değişiyor. Bu ideal kilonun aşılması sonucu eklem ağrıları, vücut şekil bozuklukları, aşırı tuz tüketimine bağlı olarak tansiyon değişiklikleri görülebiliyor. Bunun dışında aşırı kilo alımıyla birlikte karın çatlakları ve cilt değişiklikleri hamileliğin sevincini yaşayan kadında büyük sıkıntı yaratıyor... Gebelikte ortaya çıkan karın çatlakları doğumdan sonra da kolay kolay giderilemiyor.
AKLINIZDAN ÇIKARMAYIN Gebeliğin ilk döneminde yaşanması muhtemel olan kanamalar, farklı sebeplerden dolayı ilerleyen gebelik haftalarında da yaşanabiliyor. Bu dönemde erken doğum tehditi ile plasenta yerleşim anomalilerinin akıldan çıkarılmaması gerekiyor.
STRESE GİRMEDEN ÖNCE... Tüm bu bahsedilen anormal durumlardan herhangi biri izlendiğinde, strese girmeden önce sizi takip eden doktorla kontağa geçmeli ve olayın seyri hakkında detaylı bilgi almanız öneriliyor. Aksi takdirde çevreden alınan duyumlar, kime ait olduğu bilinmeyen yazıların okunması ve doğruluk değeri tartışmalı internet bilgileri ışığı altında hemen herkesin ciddi anlamda aklı karışıyor.