Geçen yıl kuş gribi nedeniyle büyük zarar gören ve üretimini yüzde 70'e varan oranda azaltan tavukçuluk sektörü, artan maliyetler nedeniyle yılbaşından bu yana 6 kez zam yaptı.
***
Piliç etine 4 ayda yüzde 40 yem zammı
Geçen yıl kuş gribi nedeniyle büyük zarar gören ve üretimini yüzde 70'e varan oranda azaltan tavukçuluk sektörü, artan maliyetler nedeniyle yılbaşından bu yana 6 kez zam yaptı. 4.5 ay içinde yapılan artışlarla piliç etinin kilosu 2.75 YTL'den yüzde 40 artarak 3.85 YTL'ye çıktı. Yapılan zamların temel sebebi ise tavukçuluğun hammaddesi olan mısır ve soya fasulyesindeki sıkıntı oldu. Mısırın tonu geçen yıla göre 300 YTL'den 460 YTL'ye, soya fasulyesinin tonu da 300 dolardan 390 dolara yükseldi. TAVUKÇULAR 'NORMAL' DİYOR Beyaz-Der Başkanı Demir Kunter, tavuğun maliyetinin yüzde 70'inin yem olduğunu belirterek, artan fiyatlara rağmen tavuğun fiyatının 2004 yılı mayıs ayı seviyesine ancak gelebildiğini savundu. O dönemde aynı fiyattan satılmasına rağmen kâr edildiğini ancak şu anda tavukçuların kâr edemediğini anlatan Kunter, geçtiğimiz 2 yıl boyunca da pilicin kilo fiyatının 1 YTL'ye kadar düştüğünü hatırlattı.