Anneliğe hazırlık aşamasında bazı sağlıklı değişimler yapılması, hem anne hem de bebeğin geleceği açısından çok önemlidir.
Günümüzde anne olmak pek çok zorluğu da beraberinde getiriyor. Ancak annelerin bilinçli davranmasıyla sağlıklı bir hamilelik yaşanıyor ve sağlıklı çocuklar yetişiyor. Bu yazı dizimizde anneliğe hazırlanan, anne olmak üzere olan ve çocuk sahibi kadınlara, hamileliğe hazırlıktan çocuk büyütmeye kadar birçok konuda önemli bilgiler vereceğiz.
HAYATINIZ DEĞİŞİYOR Ülkemizde doğumların yarıya yakını plansız gerçekleşiyor. Çocuk sahibi olmayı planlayan kadınların ise hayatında bazı sağlıklı değişimler yapması gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi uzmanları da, özellikle kilonuz ve sağlığınız yerindeyse sağlıklı bir doğum yapma şansınızın artacağını vurguluyor. Çok önceden hazırlıklara başlama şansınız varsa hayatınızda bu yönde değişiklikler yaparak sağlığınızdaki düzelmeleri bekleyebilirsiniz. Birçok çift ilk denemede başarılı olamıyor. Ancak, hiçbir hamilelik belirtisi olmasa da bir-iki ay daha denemeye devam edilmesi gerekiyor. Anne-baba olmak isteyen çiftlerin hamilelik gerçekleşmeden genetik uygunluk, kan uyuşmazlığı gibi tetkikleri yaptırmaları da büyük önem taşıyor. Siz ya da eşiniz uzun süreli bir tedaviden çıktıysanız, bunun doğuma etkilerini mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız. Özellikle şeker ve epilepsi hastası kadınlarda bu hayati önem taşıyor.
DÖNÜM NOKTASI Gebe kalmak ve çocuk doğurmak kadın hayatının dönüm noktasını oluşturuyor. Bazı kadınlar kolaylıkla gebe kalabilirken, bazıları için gebelik uzun ve yıpratıcı bir mücadele gerektiriyor. Her durumda, gebe olduğunu öğrenen bir kadın genelde ilk anda buna inanmakta zorluk çekiyor. Karışık duygulara kapılabiliyor. Heyecan, korku, coşku, endişe, gurur veya 'peki şimdi ne olacak?' kaygısı gibi...
BÜYÜK KORKU O ana dek annesinin kızı olan kadın bir anda artık birinin annesi olacağını fark ediyor. Açık, paylaşımcı, doyumlu bir evliliği olan kadınların ilk anda yaşadıkları olumsuz duyguları eşleriyle paylaşıp geride bırakmaları, önlerindeki dokuz aya ve sonrasına odaklanmaları daha kolay oluyor. Sarsıntılı evliliklerde ve özellikle istenmeyen gebeliklerde olumsuz duyguların aşılması daha zordur. Uzman yardımı alınmadığı takdirde gebelikle birlikte kaygılar ve korkular da büyüme olasılığı taşıyor. Bu tür ilişkilerde çocuğun bağımsız ve mutlu bir birey olarak yetişeceğini hayal etmek yerine, belki de o evliliği kurtarma ya da annenin mutsuzluğunu onarma misyonu çocuğa yüklenebilir. Oysa bu, henüz hiçbir şeyin farkında olmayan bebek için taşınamayacak kadar ağır bir yüktür.