Prof. Dr. Tolga Yarman Einstein'ın "Genel Görecelilik Kuramı"nı deneylerle çürütmeyi başardı.
Okan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman nükleer fizik alanında dünyaca ünlü bir bilim adamı. Bir süre önce, görev yaptığı Işık Üniversitesi'ndeki işine yakışıksız biçimde son verilmişti: Bir mesai günü okuluna gelen Yarman'a kapıdaki güvenlik görevlisi tarafından sözleşmesinin feshedildiği, o nedenle kişisel eşyalarını o gün toplayıp gitmesi gerektiği söylenmişti. Üniversitenin bu tutumu, Yarman'ın nükleer santrallere karşı oluşu ve kamuoyunu bu konuda uyarışı nedeniyle nükleer lobiyle ilişkilendirilmişti.
BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ Yarman, Aralık 2006'da ABD'nin saygın bilim dergisi Foundations of Physics Letters'te bir makale yayımladı. Bilim çevrelerinde ilgiyle izlenen bu makalesinde Einstein'ın 'Genel Görecelilik Kuramı'nı farklı bir yaklaşımla çürüttü. Yarman'ın kuramı, Einstein'ın, otuzlu yaşlarının ortasından itibaren, hayatının sonuna kadar uğraşıp da yapamadığını yapıyor ve "Genel Görecelilik Kuramı"nın yalnızca yerçekimi alanında değil tüm kuvvet alanlarına uygulanabildiğini kanıtlıyor. Dünyaca ünlü merkezlerin ve üniversitelerin konuyla ilgili yaptığı deneyler ise Yarman'ın kuramını doğrular nitelikte. Bunların arasında Fransa'nın uzay bilimleri enstitüsü ONERA, Rusya'daki ünlü Lebedev Enstitüsü ve Beyaz Rusya Devlet Üniversitesi bulunuyor.
IŞIKTAN DAHA HIZLI Yarman, bağıl manyetik alanın, ışık hızından en az dört kat daha hızlı yayıldığını gösteriyor. Oysa Einstein'ın kuramı iki kütle çarpıştığında açığa çıkan elektromanyetik dalgaların hızının ışık hızından fazla olamayacağını öne sürüyordu. Yarman, bunu deneysel olarak ölçerek çelişkiyi göstermiş oldu.