Midedeki asitin yemek borusuna kaçması' olarak tarif edilen reflü, hamilelerin üçte ikisinde rahatsızlık yaratıyor. Kadınlar reflü ve ağrı yüzünden bu özel dönemin tadını çıkaramıyor....
Kadınların hayatında bir dönüm noktasıdır hamilelik. Ancak her kadın bu dönüm noktasını çok keyifli geçiremez. Hamileliğin getirdiği rahatsızlıklar bir yana, bu dönemde yaşanan reflü kadınlarda büyük sıkıntı yaratıyor. Hamilelerin üçte ikisinde reflü görüldüğünü söyleyen Dr.İbrahim Sözen, hastalığı 'midedeki asitin yemek borusuna doğru kaçması' şeklinde tarif ediyor. Hamile kadınlar, bu durumda göğüs kemiğinin arkasında bir yanma ve acı hissi duyuyor. Bazı durumlarda asitli mide sıvısının daha da yukarı kaçması sonucu bu his boğaza yakın bölgelerde dahi hissedilebiliyor.
Geceleri artar Hamilelikte reflünün temel nedeni; çok yoğun olarak salgılanan progesteron hormonunun yemek borusu ile mideyi ayıran ve genelde kapalı durması gereken kapakçığı (sifinkter) gevşetmesi, bu suretle asitli mide sıvısının geriye kaçışını kolaylaştırmasıdır. Bunun dışında büyüyen rahimin yukarıda yer alan mideyi daha da yukarıya iterek pozisyonunu değiştirmesi de etkenler arasında yer alıyor. Geceleri oluşan reflü için yapılabilecek en kolay şey gebenin başı yukarıda kalacak şekilde yatış pozisyonunu değiştirmesidir. Gebelik sırasında bu durumun ilaçla tedavisinin de mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, çoğu ilacın bebek açısından güvenli olduğunu belirtiyor.
Bebek için güvenli Antiasitler denilen ve çoğunlukla çiğneme tableti şeklinde alınan ilaçlar midedeki asiti nötralize ediyor. Bunların arasında kalsiyum ve magnezyum minerali içerenler hamilelikte kullanım için en güvenilir olanlardır. Daha yeni geliştirilmiş olan proton pompası inhibitörleri denilen gruptaki ilaçlar da asit salınımını azaltan etkiye sahiptir. Bunların gebelikte kullanımıyla ilgili deneyim daha az olsa da, özellikle lansoprazole denilen (farmakolojik adı) ilacın bebek için güvenli olduğu bildiriliyor. Eğer reflü belirtilerine mide ağrıları da eşlik ediyorsa, o zaman Helikobakter pylori denilen bir bakterinin midedeki varlığına ilişkin kan testinin yapılmasına gerek duyuluyor. Test pozitif çıkarsa, bunun tedavisi için verilen antibiyotik ağırlıklı tedavinin gebelikte uygulanmasında ise sakınca görülmüyor.