Türkçe karşılığı 'okuma güçlüğü' olan disleksi hastalığı, her türlü zeka düzeyinde ortaya çıkıyor Eğer çocuğunuz öğrenmede zorluk çekiyorsa, kızmak yerine onu bir hekime götürmelisiniz....
Özel bir öğrenme güçlüğü olan disleksi, zeka düzeyine bakmıyor! Okuma ve dolayısıyla yazma güçlüğünün yanı sıra kişide kısa süreli bellek, matematik, faaliyete yoğunlaşma, kişisel organizasyon ve sıralama alanlarında zorlukların da gelişmesine neden olan disleksi, duygusal bozukluklar ve olanakların kısıtlı olması gibi nedenlerden kaynaklanmıyor.
NEDENİ BİLİNMİYOR Bu hastalığı tamamen biyolojik kaynaklı bir sorun olarak nitelendiren Dr. Lütfü Hanoğlu, dislekside erken tanının önem taşıdığını belirtti. Ailevi yönü kuvvetli olmakla beraber çevresel faktörlerin de etkili olduğu disleksinin nedeni tam olarak bilinmiyor. Beyinde bazı yapısal anomaliler ile beraber gelişiyor. Sağlıklı kişilerde işitme ve konuşma merkezlerinin bulunduğu bölümün, karşı beyin yarısına göre daha büyük olduğu, disleksisi olan kişilerde ise fizyolojik olan bu asimetrinin kaybolduğu belirtiliyor.
BELİRTİLERİ NELERDİR? Hastalıkla ilgili elde edilen bulgular, bilginin işlemlenmesinde bir aksaklık olduğunu destekliyor. Beyinde disleksiye neden olan anomalinin yanında görsel, uzamsal ve yan düşünme gibi adeta telafi edici yeteneklerin fazlaca geliştiği ve bunlar ile öğrenmenin sürdürüldüğü düşünülüyor. Kelimelerin ve bazen de simgelerin kullanımında güçlük çekilmesi hastalığın ilk belirtisini oluşturuyor. Kelimelerin içinden sesleri ayırt etmekte zorluk olduğu için bu sorunu yaşayan kişilerin yüzde 60'ında seslerin telafuzunda bozukluk görülüyor. İlkokul çağındaki bir çocuğun okula başlandığında okuma güçlüğü ile birlikte yazma ve seslendirme hataları da belirginleşiyor.
TEDAVİ EDİLİYOR MU? Günümüzde disleksiyi ortadan kaldıran bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Ancak uzmanlaşmış eğitimcilerin yardımıyla disleksinin etkileri azaltılıyor. Sorunun erken saptanıp kişinin doğru eğitimi alması ve bireysel yeteneklerinin ortaya konulması büyük önem taşıyor.