Gizemli dünya görüşü Budizm Buda'nın gizemsel dünyası Budizm, dünyadan vazgeçme yoluyla acıdan kurtulmayı öğütlüyor. Budizm'e göre; dünya yalan ve boş
Budizm'in günümüzden yaklaşık 2 bin 500 yıl önce Hindistan'ın kuzeydoğusunda ortaya çıktığı bilinir. Bu zaman içinde Sri Lanka, Moğolistan, Seylan, Kore, Japonya, Tibet, Tayland ve Nepal gibi ülkelerde etkili olduğu düşünülür. Budizm, İÖ 6. yüzyılda, Brahmanizm'e bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bugün dünya üzerinde yaklaşık 300 milyon civarında Budist ve Budist sempatizanı olduğu tahmin ediliyor.
ACIDANKURTULUŞ Tarihçesine bakıldığında; Brahmanizm'in tanrıları, açlık ve yoksulluk içinde acı çeken milyonlarca insanı tedirgin ediyordu. Buda, bu insanlara dünyadan vazgeçme (nirvana) yoluyla acıdan kurtulmayı öğütlüyordu. Budizm'e göre insan ruhunu yeniden bedenleşmesi kurban kesmekle değil, günahsız iyi davranışlarla sağlanabiliyor. Buda'ya göre evrende insanın bağlanabileceği hiçbir şey yok. Ne özde ne de ruhta hiçbir şey sürekli değil, her şey gelip geçicidir. Budizmi ve Budist hayat anlayışını tanımlama konusunda her zaman farklı görüşler olmuştur. Kimileri için Budizm bir din iken, kimileri için mezhep, tarikat ya da felsefi bir ekoldür. Sonuçta hayata bakış açısıyla ve uygulamalarıyla Budizm'in putperest bir batıl öğreti olduğu açıktır.
HİNDİSTAN'DADOĞDU Budizm'in kurucusu Siddharta Gautama MÖ 563-483 yılları arasında Hindistan'ın Kapilavastu şehrinde yaşamıştır. Buda'ya göre acı çekme gerçeği (insanları birbirine bağlayan bütün nesneler acı kaynağıdır), istek gerçeği (acı, insan isteğinden doğar), acının yok edilmesi gerçeği, her türlü istekten el çekme eş deyişle nirvanalaşmakla yok edilir.