Uçuk küçüktür ama çok can yakar. Son derece bulaşıcı olan uçuk virüsünün en büyük özelliği ise, insan vücuduna bir kez girdikten sonra ömür boyu orada kalıyor olması....
Tüm dünyada yaygın olarak görülen uçuk, bir tür deri enfeksiyonudur. Tıp dilindeki adı 'Hepres Labialis' olan uçuğa Herpes Simplex adlı bir virüs yol açıyor. Tek doğal kaynağı insanlar olan bu virüsün en önemli özelliği ise, bir kez girdiği vücudu bir daha asla terketmemesi. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, Herpes (uçuk) ile ilgili bilgiler verdi. Herpes virüslerinin güneş, soğuk, ateşli hastalık sırasında ve stresli durumlarda aktif hale geldiğini söyleyen Dr. Hakko, virüsün son derece bulaşıcı olduğunu belirtiyor.
DOKUNMA İLE BULAŞIYOR Uçuğa neden olan virüs salgılarla, doğrudan dokunma ile dudak veya burundan ya da bütünlüğü bozulmuş deriden giriyor. Uçuğu olan bir kişinin kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. gibi eşyalardan ve uçuklu kişinin öpmesi sonucu bulaşıyor. Enfeksiyon en sık 15-35 yaşlar arasında görülüyor. Ancak bulaşma genellikle daha erken yaşlarda oluyor. İlk bulaştığında sıklıkla belirtisiz olmasına karşın, beş yaş altı çocuklarda diş ile damakta enfeksiyon ve farenjit ile kendini gösteriyor. Daha sonra bu döküntüler dudak ve yanaklara yayılıyor. Ateş ve lenf bezlerinde büyüme görülebiliyor. 10-14 gün içinde ise iz bırakmadan kendiliğinden iyileşiyor. BELİRTİLERİ NELERDİR? Uçuk çıkmadan önce kendini kaşınma, yanma ve sızı şeklinde hissettiriyor. Ardından, dudak kenarında ve burun deliklerinin etrafında içi sulu döküntü ve kabarcıklar çıkıyor. Bu kabarcıklar konuşurken, gülerken, bir şey yiyip içerken acı ve ızdırap veriyor. 5-10 gün içinde kuruyup çatladıktan sonra kendiliğinden iyileşiyor.
STRES ETKELİ OLUYOR Uçuk, bağışıklık sisteminin zayıfladığı; stres, üzüntü, ateşli hastalık, güneş ve soğuk gibi durumlarda görülse de bazı kişilerde daha sık oluşuyor. Kontrol altında tutulabilmesi için öncelikle nüksetmesine sebep olan durumlardan sakınmak gerekiyor. Örneğin strese bağlı olarak gelişmiş ise; stresimizi azaltacak gevşeme tekniklerini öğrenmek gerekiyor. TEDAVİ YÖNTEMLERİ Asiklovir içeren merhemler ve bazı durumlarda da tabletler uçuğun tedavisinde kullanılıyor. Ancak tedavinin etkili olabilmesi için döküntü çıkmadan önce ilaca başvurulması öneriliyor. Hiç tedavi almayanlarda da iz bırakmadan iyileşme oluyor. İlaçlar ise hastalığın ağırlığını ve süresini azaltıyor. Sık çıkan ve ağır seyreden hastalarda düşük dozlarla uzun süreli baskılama tedavileri uygulanıyor. Bunun doktor kontrolünde yapılması önem taşıyor.