Şaşılık sanılanın aksine sadece çocukluk çağında meydana gelmiyor İleriki yaşlarda da yüksek şeker, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, tümörler ve geçirilen travmalar şaşılık için ciddi risk faktörü oluşturuyor....
Görülme sıklığı toplumumuzda yüzde 4 olan şaşılık, gözlerin paralel durumda olmaması tek ya da iki gözün birden içe, dışa, yukarı veya aşağı doğru kayması olarak tanımlanıyor. Birçok kişi tarafından zamanla düzeleceği ve bu yüzden tedaviye gerek olmadığı düşünülen şaşılıkta aslında tedavi şart. İki temel sebepten kaynaklanan hastalık, odaklanma sorunları ve gözleri aynı hizada tutamayan göz kasları nedeniyle ortaya çıkıyor. Şaşılık yalnızca çocukluk çağında meydana gelmiyor. İleri yaşlarda şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, çeşitli enfeksiyonlar, tümörler, zehirlenmeler gibi sebeplerle oluşan şaşılıkta en sık görülen belirti çift görme oluyor.
Tedavi edilmezse... Bazı erişkinlerde gözde ağrı, baş ağrısı, başı sürekli eğik tutmak gibi belirtiler de görülebiliyor. Tedavi yöntemlerini ise göz egzersizleri, küçük kaymaların tedavisinde kullanılan prizmalı gözlükler, ilaç enjeksiyonu ve ameliyat oluşturuyor. Tedavinin amacı, gözleri aynı hizaya gelmekten alıkoyan problemin düzeltilmesi, gözlerin paralel hale getirilmesi, mümkün olduğu kadar her iki gözde görmenin düzeltilmesi ve gözlerin birlikte çalışmasını bağlamaktır. Çocuğunuzda şaşılık saptanmış ise aynı hizada olmadığı görülecektir. Gözlerden birisi direkt olarak görürken, diğer göz yukarı, aşağıya ya da dışa doğru kaymış olabilir. Gözler aynı hizada olmadığı zaman, gözden beyne gönderilen görüntüler tek bir imaj haline dönüştürülemeyecek kadar birbirinden farklıdır.
Nedene yönelik tedavi Şaşılık tedavi edilmez ise göz tembelliği ile sonuçlanır. Doğuştan oluşan kaymaların ise genellikle 6 ay-2 yaş arasında ameliyat edilmesi gerekiyor. Şaşılıkta nedene yönelik tedavi uygulanıyor. Örneğin, yüksek hipetmetropi veya miyopiye bağlı kayma oluşmuşsa, gözlük takılabiliyor. Ancak kas lakolizasyonundaki farklılıklara bağlı şaşılıklarda çeşitli kaslara ameliyat yapılıyor. Bazı şaşılıklarda tek ameliyat ile düzelme olmayabiliyor. Büyüme çağındaki çocuklarda boy artışı ve organların gelişimine bağlı olarak 4 -8 yaş arasında muayene edilmesi göz sağlığı açısından son derece önem taşıyor. Göz tembelliği Erken çocukluk çağında ortaya çıkan göz tembelliği, ancak erken teşhis ile tedavi edilebiliyor. Katarakt gibi sebeplerle ortaya çıkan göz tembelliklerinde çok seri davranmak gerekiyor. Dokuz yaşından sonra yapılan tedavinin ise faydası görülemiyor. Göz tembelliği daha çok şaşılığı olan çocuklarda ortaya çıkıyor.