Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 19 Nisan 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
İşaretlere hayatımızı borçluyuz
Her saniyenin önemi büyük
Korunmak için yapılacaklar...

İşaretlere hayatımızı borçluyuz

Göğüs kafesinizin orta kısmında sıkışma; omuz, boyun veya kolunuza doğru yayılan şiddetli bir ağrınız mı var? Dikkat edin bunlar kalp krizinin işareti olabilir.



Kalbimiz, vücuda kan pompalayan güçlü bir motordur. Öyle ki kalp, dinlenme halinde dakikada 60-80 kere pompalama işlemi yapar. Ancak, kalbimiz vücudun kan ihtiyacını karşılarken kendisini de besleme ihtiyacı duyar. Kalbin kendini besleyen damarlarına 'koroner arterler' adı verilir. Koroner arterlerin dolaşımında bir bozulma olduğunda koroner yetersizlik oluşur. Bu durum da kalp krizini meydana getirir. Yani, geçirilen kalp krizinde, kalbin kendini besleyememe durumu söz konusudur.

Yılların birikimi de olabilir
Kalp krizi oluşmadan önce sinyalleri hiç gelmediği gibi yıllar önceden de gelebilir. Yani, kalp krizi uzun yılların birikimi sonucu olarak aniden ortaya çıkabilir. Kötü hayat şartları spor yapmama gibi sebepler kalp krizini tetikler. Kalp krizinin uyarıcı işaretleri önceden bilinebilir ve bu da hayat kurtarır. Uyarıcı işaretler ise şöyledir: Göğüs kafesinin orta bölgesinde birkaç dakikadan uzun süren sıkışma, omuzlara, boyuna veya kollara kadar yayılan göğüs ağrısı, yürüme ya da merdiven çıkma gibi günlük hayatta rahatlıkla yapılan hareketlerde baygınlık, bayılma, bulantı, baş dönmesi, soğuk terleme meydana gelmesi.

Kolesterole karşı ceviz
Kalp sağlığında kolesterol önemli rol oynuyor. Uzmanlar günlük kolesterol tüketiminin 200 mg'nin altında olması gerektiğini belirtiyor. Yalnızca bir yumurta sarısında bile 213 mg. kolesterol olduğu düşünülürse, rakamsal ayarlamanın güçlü çok daha iyi anlaşılıyor. Öte yandan tüm yağlar sağlık için zararlı değildir. Yalnızca doymuş yağlar kolesterol seviyelerini yükseltir. Tekli doymamış yağlar (zeytinyağı, yerfıstığı) veya çoklu doymamış yağları (mısıryağı, ayçiçekyağı) tüketmeliyiz. Ceviz ve badem de doymamış yağ oranı yüksek besinlerdendir. Bu nedenle tüketilmesi önerilir. Ayrıca düşük tuzlu besinleri tüketmek ve günlük tuz alımında altı gramı (sodyum alımı 2 bin 400 mg'yi) geçirmemek gerekiyor. Çok tuzlu olan işlenmiş gıdalar ile fast-food tarzı yiyecekler yerine, Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı, alabalık ve sardalya tüketimine ağırlık verilmelidir.

Uykunun rolü büyük
Doç. Dr. Mehmet Baltalı, düzenli uykunun sağlık için şart olduğunu vurguluyor. Bu konuda yapılan incelemelere göre; günde altı saatten az uyuyan kişilerin kalp hastalığına yakalanma riskleri çok fazla. Oysa ki, belli saatlerde uyuyan ve uyanan kişiler, sekiz saat uyku ile birlikte daha sağlıklı olmaktadır. İyi uyku stresi de ortadan kaldırır. Duygusal destek, rahatlatıcı müzik dinlemek stresle mücadelede yararlı olabilir. Depresyon da kalp için büyük bir risk faktörü oluşturur.

Tıkanıklığa iki çözüm
Genellikle bir veya iki damar hastalığı olan hastalarda stent yöntemi uygulanıyor. Kol veya kasık bölgesinden küçük bir kesi açıldıktan sonra buradan 'kateter' denen ince bir tüp vasıtasıyla koroner arterlere ulaşılıyor. Damarın içinden kılavuz tel iletiliyor ve darlık olan yere geldiğinde, üzerinden geçirilen kateterin ucundaki balon şişiriliyor. Bu sayede tıkanan damar açılıyor. Damar açıldıktan sonra balon söndürülüp, geri çekiliyor.

Arter daralıyor
Yapılan bu işleme 'balon anjiyoplasti' deniyor. Damarın ileride tıkanması veya yeniden darlanmasını önlemek için 'stent' adı verilen damarın çapını genişleten küçük metal tüp takılıyor. Standart stent uygulamalarında, yüzde 20-30 arterler tekrar daralıyor. Stent yerleştirilmesi arter duvarını oluşturan dokuların aşırı derecede büyümesine ve çoğalmasına sebep olabiliyor. Bu, ileride göğüs ağrılarına yol açarken damarın yeniden daralmasının birincil sebebi oluyor. İlaç salınımlı stent burada yeni tedavi imkanı sunuyor. Damar tepkisinin devam ettiği süre boyunca gerekli olan dozda kontrollü bir ilaç salınımı sağlanmasıyla stent yüzeyinin temasta bulunduğu arter duvarının büyümesini önlüyor. Bu sayede operasyon sonrası daralma olasılığı yüzde 5'lere iniyor. Ancak ilaç kaplı stent kullanan hastalarda da kan sulandırıcı ajan olan Clopidrogrel kullanımı kesildiğinde kalp krizi geçirme riski oluşuyor.

Yeni bir geçiş yolu...
Bypass da, bir kalp cerrahisi yöntemidir. Üç ana damarınız tıkalıysa kalbin pompalama işlevinde problem olduğunda uygulanır. Koldan alınan atardamar veya bacaktaki toplardamar kullanılarak tıkalı damarın işlevinin yitirdiği yerlerden yeni bir geçiş yolu yapılır ve kan akımı sağlanır


Pervin Metin

DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Dizideki aşk gerçek olduŞapkaları oylamada
Başlarına gelenler güçlendirdiBeslenmezse büyüyemez!
Boksörler sirkiYeni kaynak buldu
Hande istemedi Nefise evet' dediKara listesi kabarıyor...
'Ben de anneyim'Ödül peşinde...
Tepkiler büyüyorAcil servis
Aşk mesajlarıHatırla Sevgili - 95
Çelebi Çiçek ile Tarot kartları
GÜNCEL
Domuz Domuz bağlı 3 infaz
Malatya'da İncil dağıtımı yapan yayınevi basıldı. 3 kişi boğazı...
Hostes uçaktan yere uçtu
Deniz sefası ölümle bitti
İsyan çığlığı
Öldüren meczup
Eşcinsel gay-fesi açıldı
Hayat 'Yağmur'u
SPOR
Sağlam Sağlam kavga
Galatasaray yönetiminde teknik direktör konusunda uzun süredir...
İlk penaltı taça
Ada'yı istiyorum
Beni Cangele tahrik etti
Aklı fikri Erciyes'te
Çirkin saldırı
Halterde gümüş günü
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağmurlu 16°C 6°C 
ANKARA Karla Karışık Yağmur 12°C 1°C 
İZMİR Çok Bulutlu 23°C 10°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 24°C 9°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 20°C 8°C 
EKONOMİ
IMKB E: 45.634,020 D:% -2,12
DOLAR S: 1,353 D:% -0,07
EURO S: 1,839 D:% 0,05
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu