Yüzde 19 seviyesinde olan 'yüksek faiz' yabancı yatırımcıları mıknatıs gibi ülkemize çekiyor. Sıcak para Türkiye'ye akıyor, yerli yatırımcının canı yanıyor
***
Sıcak para Türkiye'ye aktı dolar kuru 1.35'e dayandı
Cumhurbaşkanı adaylığı başvurularının başladığı gün, dolar 1.35 YTL'ye geriledi. İştahı kabaran küresel sermaye Türkiye'ye yöneldi, çifte seçim öncesi kriz beklentisiyle döviz almaya devam eden yerli yatırımcının canı yandı. Dolar, geçen yıl mayıs ayında başlayan dalgalanma öncesine döndü. Şubat ayında yaşanan mini dalgalanmada 1.45 YTL'ye kadar gerileyen dolar, yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 4 oranında kaybettirdi.
BORSALAR REKOR KIRDI Japonya kaynaklı artan para, Türkiye ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelere akınca, borsalar yeni bir rekor kırdı. Dün Brezilya Borsası (Bovespa) 46 bin 800 puanla yeni bir zirve yaparken, haftaya hızlı başlayan İMKB yüzde 1.42 değer kazandı. 46 bin 697 puana ulaşan endeks yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 20 oranında yükseliş kaydetti. Bono faizleri ise % 19 sınırına dayandı.
DÜŞÜŞ DEVEM EDECEK Seçim öncesi dolarda yaşanan hızlı düşüşe anlam veremeyen analistler, geri çekilmenin bir süre daha devam edebileceğini öngörüyor. Sıcak para, ABD'de ekonomisindeki riskler, faiz artışı beklentisiyle euroya artan ilgi, faizlerin çok yüksek olması, yabancı girişindeki artışın etkisiyle cari açık riskini azalması dolardaki düşüşe zemin hazırlayan nedenler olarak gösteriliyor.
HALK DOLAR ALIYOR Bu gelişmelere karşın halk dolar almaktan vazgeçmiyor. Bankaların toplam döviz mevduatı 23-30 Mart tarihleri arasında 518 milyon dolar artarak 100.2 milyar dolar oldu. Yurtiçi döviz tevdiat hesapları toplamı, 80.7 milyar dolardan 81.3 milyar dolara çıktı.