HASTALIK kapınızı çalmadan önleminizi alın. Sigara ve stressten uzak durun. Sporu bilinçli yapın.
***
Sigaranız değil evladınız yanıyor
Çocukların yanında sigara içmeseniz bile, giysilerinize, teninize ve saçlarınıza kadar sinen duman ona zarar vermeye yetiyor Minik bedenlerin akciğer ve beyin gibi organları etkileniyor....
Sigaranın zararlarını bilmeyen yok! Her yıl binlerce kişi sigara yüzünden hayatını kaybederken, özellikle çocuklarımız sigaranın tehdidi altında. Üzerimize sinerek elbiselerimizi, perdelerimizi, mobilyalarımızı kokuttuğu yetmiyormuş gibi havayı bile kirletme özelliği olan sigaranın içinde dört binin üzerinde farklı kimyasal madde bulunuyor. Bunların en az 43 tanesi kansere sebep oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Uzel; sigaranın herkes için tehlikeli olmasına rağmen, fetuslar, bebekler ve çocuklar üzerinde çok daha büyük bir etkisi olduğunu, özellikle akciğer, beyin gibi gelişmekte olan organlara zarar verdiğini belirtiyor..
HASTANEYE YATMA RİSKİ Sigaraya maruz kalan tüm çocuklarda akciğer verimi ve fonksiyonu bozuluyor. Çocukluk astımının hem sıklığı hem de şiddeti artıyor. Sinüzit, rinit, kistik fibroz, öksürük ve geniz akıntısı problemleri alevleniyor. Soğuk algınlığı ile boğaz ağrısı sıklığı da artıyor. Sigara, iki yaş altındaki çocuklarda bronşit ve zatürre olasılığını yükseltiyor. ABD Çevre Koruma Ajansı'nca yapılan bir araştırma, sigaranın, 18 ay altındaki bebeklerde her yıl 150 bin ila 300 bin alt solunum yolu enfeksiyonuna sebep olduğunu ortaya koydu. Bu hastalıkların 15 bini çocukların hastanede yatarak tedavi görmesiyle sonuçlanıyor. Günde yarım paket ve daha fazla sigara içen ebeveynlerin çocuklarının solunum yolu hastalığı nedeniyle hastaneye yatma riski neredeyse iki katına çıkıyor.
İŞİTME KAYBI Sigaraya maruz kalan çocuklarda hem kulak enfeksiyonu sayısı hem de hastalık süresi artıyor. Solunan duman, burun arkasını orta kulağa bağlayan östaki borusunu tahriş ediyor. Orta kulaktaki basıncın eşitlenmesini bozan şişme ve tıkanıklık sonucu ağrı, sıvı birikimi ve enfeksiyon meydana geliyor. Uygulanan ilaç tedavisinden olumlu sonuç alınmadığında ise, çocuğun kulağına tüp takılması gerekiyor. Öte yandan sigara, hava kirliliğine göre 100 bin kat daha fazla kanser riski yaratıyor. Her yıl üç binden fazla sigara içmeyen insanın ölümüne yol açan bu bağımlılıktan tek kurtuluş yolu ise onu bırakmak.