Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı uyarıyor: Ev almak için çok beklemeyin. Mortgage ile piyasa canlanacak, faizler düşecek ama daire fiyatları artacak....
Yıllardır 'yaşam mimarı' olarak anılan Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ile inşaattan, turizme, konuttan Karadeniz'e kadar geniş bir sohbet ettik. Çalışma hayatına lise yıllarında başlayan 3 çocuk babası Trabzon'lu Ali Ağaoğlu, her biri farklı bütçe ve yaşam tarzına seslenen konut projelerinde Ağaoğlu sakinlerinin 'benim' diyebilecekleri kadar benimseyecekleri yaşam alanları tasarladıklarını belirtiyor.
Neden her sitenizin adının başında İngilizce 'my' var? 1981 yılı kuruluşlu bir firmayız. 'My' konseptini ilk 1998'de hayata geçirdik. Önceleri sıradan sitelerdi. 'My' ile birlikte 'nitelikli konut' dediğimiz, statü kazandıran, çoluk çocuğuyla 5 yıldızlı otele gidiyor gibi herşeyi sitenin içinde bulunduran, 'benim' dedirten sistem devreye girdi. Eskiden Türk halkı için ev sadece sığınaktı. Şimdi bir yaşam kültürü.
Uludağ'da bu sene az kar yağdı, otel sahibi olarak nasıl etkilendiniz? Az değil de geç yağdı. Küresel ısınma Alp'lerdeki kayak merkezlerine bile aynı sıkıntıtı yaşattı. Biz suni kar makinasını devreye aldık. Tabii temennimiz bu değil.
EN İYİSİ ANADOLU YAKASI Uludağ dışında turizmde başka yatırımlarınız var mı? İstanbul'da mesela? İstanbul Ümraniye'de şehir otelini devreye aldık. Resmi açılış 25 Nisan'da. Ümraniye'de 2.otelimiz de bir kongre oteli, kaba inşaatı bitti, 2008'de devreye girecek. Ataşehir ve Çamlıca'da da şehir otelleri planlıyoruz. Çamlıca'daki otel 200 odalı ve 25 milyon dolara mal olacak. Samandıra da mayısta devreye girecek. Yani Anadolu Yakası'nda 5 otel devreye giriyor.
Akdeniz sahilinde plan var mı? Bodrum projemizde 10 bin dönümlük arazide yabancıya yönelik bir turizm şehri kurmayı planlıyoruz. İmar ve proje çalışmaları devam ediyor. İçinde biri golf oteli olmak üzere 5 otel ve 10 bin villanın bulunduğu bir turizm şehri. Daha çok Kuzey Avrupa'lılara yönelik konutlar; Güllük-Güvercinlik arasında bir arazi.
İstanbul'da neden projeleriniz hep Anadolu Yakası'nda? Anadolu Yakası konutta daha ihtiyacı olan bir bölge. Avrupa Yakası'nda büyük arazi bulmak zor; biz şehir dışına çıkmak istemiyoruz. Öte yandan Avrupa Yakası'nda da 3-4 projemiz olacak. Bu yılın 3.çeyreğinden sonra Bahçelievler'de devreye girecek bir konut inşaatımız var.
Nereden ev alınır? İstanbul'da oturan için Anadolu Yakası şehrin dışına çıkmadan, arabayla 5-10 km. ile merkeze ulaşılacak lokasyonlar en çok prim yapacak. Ben İstanbul'un yüzde 70'ini hala arsa olarak görüyorum. Mevcut yapı stoğumuzun yüzde 75'i oturulacak nitelikte değil. Üstelik deprem ve estetikten yoksun. İstanbul'un yüzde 70'inin yıkılıp yeniden yapılması gerekli. Mesela, Armutlu'yu arsa olarak görüyorum, orası yapılaşmış değil ki.
Türkiye genelinde başka hangi illerden ev almak iyi? Gelişmekte olan illerde, göç alan illerde konut ihtiyacı hala devam ediyor.
1 TRİLYON DOLAR KAYNAK Akdenizde veya sahil şeridinde durum nedir? Çanakkale'den Tarsus'a uzanan bölgede özellikle yabancıya konut satımını teşvik etmeliyiz. Türkiye'de bu konuda yüksek potansiyel var. Yabancıya konut satmakla 1 trilyon dolar kaynak elde etmek mümkün.
Sadece satarak böyle büyük bir rakam elde edilebilir mi? Hatta sadece satarak değil, özkaynak da kalabilir. Ülkeden 2.konut alan insan 6 ay burada konaklıyor. Maaşını ülkemizde harcıyor. Hanebaşı aylık harcaması yaklaşık 3.000 Euro. Sadece 2.konut turizminden de 25-30 milyar dolar kazanırız.