Çocuğunuzun ateşlenmesi, büyük olasılıkla bir mikrobik hastalıkla mücadele etmekte olduğunu gösterir. Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden doktora götürmelisiniz....
Çocuğu olan her ailenin en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından birisi ateştir. Nedenini ve ne yapacağımızı bilmediğimiz için yüksek ateş durumunda endişelenir ve korkarız. Bizi bu kadar korkutan ateş hakkında merak edilenleri Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Güvenç anlattı. Ateş kendi başına bir hastalık değil, bir hastalığın belirtisidir. Vücut ısısının yükselmesi vücudun normal dengelerinde bir bozulma olduğunu gösterir. Bu hastalık ise genelde bir enfeksiyon hastalığıdır. Ateş, vücut ısısını düzenleyen ısı düzenleyici merkezdeki dengenin bozulması sonucu oluşur. Dolayısıyla ateşin temelinde yatan etmenin ne olduğunun bir doktor tarafından tespit edilmesi gerekir.
PEK ÇOK ETKEN OLABİLİR Çocuklarda normal vücut ısısı popodan ölçüm yapıldığında 36.5 C - 37.5 C'dir. Koltuk altı ısısı popodan ölçülen ısıya göre 0.5 C - 0.7 C daha düşüktür. Kulaktan yapılan ölçümlerde 38 derece normalin üst sınırı olarak kabul edilmektedir. Herhangi bir enfeksiyon ve ateş yükseltici başka bir hastalık olmaksızın aşırı sıcak hava, sıcak banyo, kalın giyinme, fiziksel aktivite ve sıcak içecekler vücut ısısını 38 derece civarına kadar yükseltebilir. Ateş hakkında kabaca fikir edinebilmek için elimizi bebeğin-çocuğun alnına koyarız. Ancak bu ölçüm metodu güvenilir değildir ve yanıltıcı olabilir. Onun için klasik civalı termometreler, dijital elektronik termometreler veya elektronik kulak termometreler kullanılmalıdır.
SEBEBİ ÇOK ÖNEMLİ Çocuğunuzun ateşi olması, onun büyük olasılıkla bir enfeksiyon ile (mikrobik hastalık) mücadele ettiğini gösterir. Bunu bilmek önemlidir. Çünkü sıcak çarpması gibi bir durum dışında, ateşin kendisi bir hastalık değil; yalnızca bir belirtidir. Ateşi yükselenn çocuğun doğal olarak kalp hızı artar. Yanakları kızarabilir veya normalden daha fazla terleyebilir. Ateşle birlikte, ateşe neden olan hastalığın belirtileri de görülebilir. Çocuğunuzun kulağı, boğazı veya karnı ağrıyor olabilir, cildinde döküntüler görülebilir. Bunlar ateşin nedeninin anlaşılması için önemli ipuçları verirler. Çocuğunuz 6 aylıktan büyükse, ateşi hafif yükseldiyse (38.3 derecenin altında), hasta-düşkün görünmüyorsa, uykuluhuzursuz değilse, başka bir rahatsızlığı veya ateşli havale öyküsü yoksa, doktora götürmeden önce şunları yapmalısınız:
EVDE İLK YAPILACAKLAR 1- Giysiler çıkartın. 2- Çok hareket edip yorulmasını engelleyin. 3- Ilık su ile banyo yaptırın veya vücudunu silin. 4- Bol sıvı içirin. 5- Ateş düşürücü ilaç vermeyin.
HAVALEYE DİKKAT! Altı ay ile 6 yaş arası durumda beyin ile ilişkisi olmayan bir enfeksiyon nedeniyle yükselen ateşin neden olduğu havale (konvülzyon, nöbet); ateşe bağlı (febril) havale olarak değerlendirilir. Ateşli havale genellikle ateşin yükselmesinden sonraki ilk 1-2 saat içinde görülür. Çocuk birkaç dakika süreyle çevresindekileri tanımıyormuş gibi davranabilir, daha sonra kasılarak titremeye başlar ve gözleri kayar. Kısa bir süre dış uyarıya yanıt vermez, nefes alıp veremeyebilir ve cildi morarabilir.
SERT BİR YERE YATIRIN * Havale geçiren çocuğa tek başınıza müdahale etmeyin.
* Çocuğu sert ve kesici aletlerden uzakta, yere veya yatağa yatırın.
* Havale sırasında ağızdan gelen salgıların (mide içeriği ya da tükürük) solunum yollarına kaçmaması için başını yan tarafa çevirin.
* Ağzına bir şey koymayın.
* Bebek-çocuk birkaç ateşli havale geçirdiyse, sonraki ateşlenme tablosunun oluşmaması için dikkatli olun ve en yakın hastaneye götürün.