Yabancılar YTL'ye koşuyor. Türk halkı kriz korkusuyla dolar alıyor.
Krizlerle pişen vatandaş, piyasalardaki bahar havasına rağbet etmiyor. Yabancılar dövizden YTL'ye geçerken, çifte seçim öncesi kriz bekleyen Türk halkı döviz almaya devam ediyor. Vatandaş, son 15 ayda 20 milyar dolar döviz aldı. Türk halkı sadece Mart ayında 1 milyar dolarlık alım yaptı.
***
Halk kriz korkusuyla eline geçen parayı dövize yatırdı
Yabancılar dövizden TL'ye geçerken, çifte seçim öncesi kriz bekleyen Türk halkı, birikimleriyle dolar alıyor. Döviz hesapları 80 milyar dolara dayandı.
Üst üste krizler yaşayan Türk halkı, her ne kadar ısrarla 'istikrar dönemi başladı' dense de dövizden vazgeçmiyor. Piyasalardaki bahar havasına karşın, seçim öncesi kurlar ve fiyatlarda değişim beklentisi, yerli yatırımcıyı dövize yöneltti. Yerli yatırımcının, mayı-haziran 2006'da yaşanan mini krizin ardından dövize yönelik talebi 2007 yılının ilk üç ayında da sürdü. Yerleşik kişilerin 2005 yılı sonunda 59.8 milyar dolar olan döviz mevduat hesapları 15 ayda 20 milyar dolar artarak 79.8 milyar dolara ulaştı. Türk halkı sadece mart ayında 1 milyar dolarlık alım yaptı. Yabacılar ise tam aksine dövizden TL'ye geçti.
Çifte seçim riski İktisatçı, Prof. Dr. Taner Berksoy, seçim riski ve cari açıktaki büyümenin devalüasyon beklentisini artırdığını belirterek, "Yurtdışından gelenler döviz getirip kıyamet gibi YTL alıyor. Yerli yatırımcı ise dövize yöneliyor" dedi. Berksoy, "Dövize talepteki artışta seçimin etkisi var. YTL'nin değer kaybı, ikinci etken de enflasyonun artacağı beklentisi. Yüksek cari açık, seçim riski devalüasyon beklentisini artırıyor. Mayıs ve haziran ayında yaşanan ürkmenin de bunda etkisi var" diye konuştu.
Hükümetin B Planı yok İktisatçı Doç. Dr. Aziz Konukman ise, mayıs ayında yaşanan krizin benzerinin yaşanma ihtimali nedeniyle dövize yönelik talebin sürdüğünü anlatarak, "Hükümetin sıcak paranın dönüşü konusunda bir B planı yok" dedi.