CERN'de yapılan deneylerden elde edilmesi beklenen 'karşı madde' tüm Dünya'yı yok edecek güce sahip. Bu madde şimdilik dünyada üretilemiyor!.
Yazar Dan Brown, kitabında CERN'e yer vermekte haklı. Çünkü burada insan hayalini zorlayan deneyler yapılıyor. Evreni yok etme gücüne sahip 'karşı madde' arayışı içine giren CERN, doğanın sırrını çözmek için çalışmalar yapıyor. Evrenin sırrını çözecek deneylerin yapıldığı CERN'in kapılarını aralayan Takvim, sizin için 4 patlama noktasından biri olan ATLAS'a girdi. Atlas, CERN'in en büyük gözlemcisi durumunda. Burada asansör ile yerin altına inilebiliyor.
Atlas'a yolculuk Atlas gözlemcisinin uzunluğu 45, yüksekliği ise 25 metre. Bu demir kütlesi, Eyfel Kulesi'nden 2 kat ağır. Yani 14 bin 600 ton. Atlas'ın gözü denilen merkez noktasında bir Türk bilim insanı Bilge Demirkoz çalışıyor. Ancak o, Türkiye adına değil, Amerika'nın Oxford üniversitesi adına araştırmalarını sürdürüyor. Kendisinden aldığımız bilgilere göre, Atlas zamanı geriye saymamızı sağlıyor. Demirkoz, burada yaşanacak çağrışmayla evrenin yaratıldığı ana geri dönüp neler olabileceğini görebilmeyi amaçladıklarını söylüyor. Evren Tanrı'nın yarattığı büyük bir sır. İşte bilimadamları bu sırrı çözmeye çalışıyor. Atlas'ın kalbinde, 27 kilometrelik tünelde hızlandırılıp ışık hızına ulaştırılan protonlar çarpıştırılacak. Patlamadan sonra Atlas'ın hassas gözlemcileri bu patlamadan açığa çıkacak enerjinin izlerini takip edecek. Tarih yazılacak Meydana gelen patlamalardan sonra, fizik teorilerinin büyük bölümü yeniden yazılacak. Deneylerden elde edilen veriler ise 3 bin 500 bilgisayarın bulunduğu bir bilgisayar merkezinde depolanacak. Bu bilgisayarlar, yılda 15 milyon gb bilgi depolayacak. Ancak uzmanlar, bunun yetmeyeceğine karar vererek "Grid" adı verilen yeni bir sistem geliştirdi. Grid ile dünyanın çeşitli yerlerindeki 200 bilgisayar merkezi birbirine bağlanacak ve dünyanın istediğiniz herhangi bir yerinden tek bir tuşla milyonlarca gb'lık bilgi elinizde olabilecek.